in

7 варненски училища и детски градини получиха отличия от Агенция „Закрила на детето“

Снимка: Пресцентър

Номинациите тази година бяха над 200, а изборът за журито е бил изключително труден

Седем от отличията „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавната агенция за защита на детето отидоха в морската ни столица Варна. Наградите се раздават за четвърта поредна година, като целта е да се покажат и поощрят добрите примери в грижата за децата. Тази година номинациите бяха над двеста, а журито изключително трудно избра победителите.

„От името на Държавна агенция за закрила на детето“ искам да благодаря и да изразя признанието и уважението си към всички номинирани. Това са професионалисти,  отдадени  до край на най-ценното – децата ни“, заяви д-р Елеонора Лилова по време на церемонията по награждаването.

Варненската Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ беше отличена с плакет в категория „Значима иновация“. Училището получава наградата за активното си  участие в Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от VIII – XII клас, която Община Варна провежда в училища и университети. В същата категория, в много оспорвана конкуренция, плакет получи Основно училище „Панайот Волов“ във Варна. Заедно със своите педагози, децата участват в различни конкурси, като сами подготвят сценарии, шият си костюмите и печелят не само награди, но и сърцата на зрителите.

Държавната агенция за закрила на детето награди с плакет в категория „Устойчиво развитие“ и доброволческият клуб на Трета природоматематическа гимназия, Варна. Клубът има голяма заслуга гимназията да е зона за алтруизъм. Той обхваща ученици от различните випуски на гимназията. Всички заедно организират редица инициативи, сред които коледни благотворителни базари, концерти и кампании за подпомагане на различни каузи. За 10-те години на своето съществуване в клуба са били обучени над 120 ученици в типични доброволчески умения.

Детска градина „Звездичка“ във Варна получи плакет „Аз гарантирам щастливо детство“ в категория „ Значимо партньорство“. Педагогическият колектив на заведението привлича все повече организации с идеална цел, културни институции и екологични организации. В детското заведение е изграден модел за мултиплициране на знания и опит от деца, родители и общественост.

В тази категория награда бе присъдена и на Детска градина  № 23 „Иглика“. Двадесет педагогически специалисти преминават първоначално въвеждащо обучение и обучение „Медиация в образователната сфера“, специализирано за предучилищно образование. Отличено е и Начално училище „Васил Левски“ – за тяхното успешно партньорство с неправителствени организации и институции с цел обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната сфера.

Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна е сред наградените в категория „Успешна промяна“. Гимназията получава отличие „Аз гарантирам щастливо детство“ за стремежа си да формира знания и професионални умения у учениците за активно взаимодействие със социалната среда и реализация в условията на пазарна икономика.

„Вярвам, че гарантирането на щастливо детство за всяко дете, е общата ни цел. Убедена съм, че догодина номинираните ще са още повече, защото добрия пример е заразителен“, каза в края на церемонията по награждаването председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.