Категории: Варна

Детска градина с водно огледало ще бъде изградена във Варна (СНИМКИ)

Реклама

Модерна детска градина с дори водно огледало в двора ще бъде изградена на ул. ”Хъшове”

Имотът се намира в периферията на ромската махала „Максуда” в морската столица. Прогнозната стойност на новата детска градина е 3,3 милиона лева без ДДС, става ясно от обявената от Община Варна обществена поръчка за изграждането.

Забавачницата ще е с капацитет 4 групи. Сградата ще е двуетажна с подземно ниво. Ще разполага с физкултурно-музикален салон и асансьор.

За проекта е предвидена площ от 2169 m2. Сградата е с издължена форма, ориентирана с надлъжната си ос в посоки югоизток-северозапад, свободно стояща. От север сградата граничи с диспансер за белодробни болести; от изток – ул. „Мануш Войвода“; от юг – с поземлен имот отреден за обществено обслужване; от запад – с ул. „Велчова завера“. В близост до сградата на детската градина няма паркинги и промишлени предприятия, замърсяващи околната среда.

Теренът на детската градина включва не по-малко от 40 % озеленени площи. Ограден е с ограда, която не допуска влизането на външни лица и животни в двора на обекта (съобр. чл. 6, ал. 2 от Наредба №3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини.

Проектът включва изграждане в двора на 4 детски площадки и водно огледало.

Водната площ е разположена в югозападната част на имота. Тя е отредена за игри и прохлада на децата през топлите сезони. Представлява басейн с диаметър 5 м и височина на водното ниво не повече от 10 см. Коритото на басейна е облицовано с мозайка (лист 32×32 см и размер на малката плочка 2.5×2.5 см) с матово антихлъзгаво покритие. Бордът на басейна е облицован с плочи от естествен камък – туфа, който е издръжлив на високи и ниски температури и има естествена антислип повърхност. Ръбовете на облицовката на борда са заоблени.

Вътрешно пространство

Приемното пространство е мястото, където човек създава първите си впечатления за съответната сграда и тъй като едно детско заведение трябва да е заинтригуващо, фоайето на настоящия обект е проектирано като мултифункционално пространство, съчетаващо в себе си основните дейности на институция от този род.

Фоайето на детската градина е разположено в централната зона на партерния етаж. Освен функцията си на приемно пространство, то включва учителския кабинет, част от администрацията, както и кътове за забавни занимания за децата – черна стена за рисуване с тебешири и малка стена за катерене. Фоайето е решено свободно, без прегради, сформирайки отворено пространство със свободна комуникация. В обема на това пространство навлизат обемите на две детски къщички, достъпни от помещенията на детските групи на първия етаж. Проектирано по този начин, фоайето цели да засили връзката дете-учител-родител.

Фоайето осигурява достъпа до вертикалната комуникация на сградата – стълбище и асансьор, както и към помещенията на първия етаж.

Детската градина няма категорично оформено административно звено. Обособените административни помещения са стаята на директора на първи етаж и канцеларията на главния счетоводител на втори етаж, намиращи се в северозападния ъгъл на сградата, както и архив, разположен в североизточната част на втори етаж, достъпен посредством коридор. Останалите административни функции са поместени във фоайето, като са обособени съответните кътове.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 37 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 38 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 3 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 3 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 3 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 5 часа