in ,

Областният управител на Варна оспори решението за акциите от „Международен панаир Пловдив”

Кадър: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Областният управител на Варна Марио Смърков оспори в съда решението на Общинския съвет в морската столица за апортирането на акциите от „Международен панаир Пловдив” в дружеството „Пълдин туринвест”.

Според закона областният управител може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред Административният съд. Оспорването спира изпълнението на актовете, освен ако съдът установи друго, посочват от пресслужбата на Областна администрация.

Призиви към Марио Смърков да спре сделката бяха отправени от вицепремиера Корнелия Нинова, както и от съветници от БСП и „Демократична България” в местния парламент във Варна.

Проверка на сделката беше разпоредена и от Окръжната прокуратура във Варна.

Ето и пълното съобщение от Областна администрация:

Днес, 20 декември 2021г. Марио Смърков, областен управител на Област с административен център Варна, упражни правомощието си по чл. 45 ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и оспори Решение №768-3/10.12.2021г. и Решение №768-3-1/10.12.2021г. чрез Общински съвет Варна пред Административен съд Варна. Съгласно цитираната норма от ЗМСМА областният управител упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети, освен ако в закон е предвидено друго.

Той може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния Административен съд. Оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът установи друго. С посочените решения общинските съветници отменят решението си от 02.05.2017г., акциите, съставляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД   да бъдат безвъзмездно прехвърлени от Община Варна на държавата и дават съгласие същите да бъдат апортирани в капитала на „ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ“ АД –  гр. Пловдив.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.