in

Прокуратурата излезе с позиция (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Позиция на Прокуратурата

От прокуратурата не са съгласни с на твърденията на изпълнителната власт, че проблемите по Плана за възстановяване и устойчивост са свързани с необходимостта от реформи в прокуратурата и с главния прокурор. Това съобщиха нейни представители на брифинг.

„Прокуратурата се противопоставя на това да се твърди, че просперитетът е в пряка зависимост от главния прокурор вместо да се търсят решения на реални проблеми“, посочиха от държавното обвинение.

„Планът за възстановяване и устойчивост не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение, с цел овладяване на прокуратурата. А въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия“, заяви Красимира Филипова, зам.-главен прокурор.

„Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради неотчетност на главния прокурор. Абсолютно несъстоятелни са твърденията за необходимост от реформи в прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо развитие на България и няма как да бъдат поставени от европейските институции“, се казва в позицията.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт“, заявяват от държавното обвинение.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.