in

Близо 2000 дози от ваксините за деца пристигат във Варна: Кога и къде можете да имунизирате детето си?

Кадър: БНТ

Ваксините все още не са пристигнали във Варна, но се очакват. Най-вероятно в областният град ваксинацията на деца ще стане едва на 30-ти декември. Вече има и записани желаещи

У нас пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години. 18 хиляди дози от препарата са разпределени в „БулБио“, а по 12 хиляди в Регионалните здрави инспекции в Пловдив и Велико Търново. Ваксинацията обаче ще започне най-вероятно чак на 30 декември.

Около 2000 дози се очаква да пристигнат във Варна. Там ще има 3 пункта за ваксинация на деца.

Засега в града са записани 7 деца. От РЗИ се надяват да не се стигне до изхвърляне на неупотребена ваксина, затова организират ваксинирането с предварително записване по телефона. Правят се групички от 10 деца, които ще бъдат имунизирани наведнъж в определен имунизационен център, за да не се изхвърлят ваксини, обясни епидемиологът д-р Мая Томова пред БНТ.

Задължително преди поставяне на ваксина ще бъде проведен разговор с родителите, освен това на децата ще бъде извършен преглед – мерене на температура, преглед на гърлото, допълни д-р Томова.

По повод на страничните реакции д-р Томова заяви, че те са сходни както и при всички останали ваксини, които са в имунизационния календар:

„Най-често това е зачервяване на мястото на убождане, лека болка, евентуални мускулни болки, втрисане, температура. Но това са временни и преходни странични ефекти“, каза д-р Томова.

Ваксинацията няма да бъде извършена ако се установи, че детето е болно или има друго заболяване, което не е било установено преди да посети пункта за ваксинация, или ако има алергия към предишна ваксина.

Необходимо е разстоянието между двете ваксини – от Националния имунизационен календар и COVID да бъде минимум 14 дни, поясни д-р Томова.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/