in

Срещу енергийните кризи: Още мерки за справяне с цените на тока предлага държавата (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Министърът на енергетиката Александър Николов даде брифинг, на който разкри какво се предвижда занапред за справяне с енергийните кризи

„Част от проблемите които са натрупани във времето и с които сега трябва да се справим, са реален пазар и контекст, с който искам да Ви запозная. В цяла Европа в момента има криза с цените на електоренергията. В момента в България цената е 342 евро, в Румъния – 395, в Гърция – 342 евро. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че не можем да си мислим, че само в България можем да поддържаме много лесно ниски цени. Същите данни се наблюдават и ако се проследи цената и на годишна, и на месечна база. Полша е единствената страна, която успява през декември да поддържа по-ниска цена от България“, заяви Николов.

Той посочи мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени. Всички предложения подлежат за обсъждане в Министерския съвет и на допълнителни процедури, отбеляза той.

Разглежданият период за компенсации се разширява от декември месец до края на март 2022 г. – ще бъде валиден за 4 месеца. Освен компенсациите, свързани с електроенергия, ще се включат и потребители на природен газ на регулирания пазар. Схемата за подпомагане на консуматори на ел. енергия е динамична и целта е да се отрази максимално пазарната динамика и да се подпомогнат реално засегнатите потребители по ефективен вариант.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „ден напред“ за месец юли. Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той. Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. Компенсациите на тази база ще надхвърлят 900 милиона лева.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. „Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн. лв.”, съобщи Александър Николов.

По думите му в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още той.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.