in

Три договора по Стратегията за ВОМР на СНЦ МИГ „Аврен-Белослав“ в помощ на групите в неравностойно положение по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.

Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.) Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони Споразумение № РД 50-44/ 19.04.2017 г. за изпълнение на Стратегия за ВОМР

Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.)

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: 

Европа инвестира в селските райони Споразумение № РД 50-44/ 19.04.2017 г. за изпълнение на Стратегия за ВОМР Три договора по Стратегията за ВОМР на СНЦ МИГ „Аврен-Белослав“  в помощ на групите в неравностойно положение по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. 

Проектите се реализират от общините Аврен и Белослав- представители на публичния сектор в Местната инициативна група „Аврен – Белослав”.

Община Аврен е разположена в централната част на област Варна. В структурата на общината влизат 17 населени места както и к.к. Камчия, като заема площ от 380 кв. км. 

Община Белослав е разположена в област Варна и е една от съставните й общини. Към нея са включени 4 населени места – гр. Белослав, с. Езерово, с. Разделна, с. Страшимирово, а площта, която заема,  е 60.08 кв. км.

Община Аврен реализира проектът „Активно включване за по-добър живот в Община Аврен“ по процедура BG05M9OP001-2.054 ,  МИГ „Аврен-Белослав“ по Мярка 19.2/2.2-3 Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности, подобряване достъпа до социални услуги и по-добра пригодност за заетост е на стойност 391 052.70 лв., по договор за БФП № BG05M9OP001-2.054-0002-C01, с период на изпълнение: 01.01.2020 г. – 01.01.2022 г. 

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение на територията на община Аврен, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни социални и здравни услуги за социално включване и интеграция на пазара на труда. 

Специфични цели на проекта са: Разширяване на възможностите за предоставяне на иновативни, интегрирани и многосекторни социални и здравни услуги на хората с увреждания, зависимите лица и техните семейства; Установяване на нагласите на лицата, изграждане на взаимно доверие и задоволяване по най-ефективен начин на идентифицираните потребности; Подобряване на достъпа до заетост на хора с увреждания и мотивиране на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, чрез предоставяне на актуална информация относно търсенето на пазара на труда и възможностите за обучение; Повишаване квалификацията на лица от целевите групи, придобиване на знания и умения, необходими за повишане адекватността им на пазара на труда

В дейностите по проекта са включени 63 лица: 13 деца, вкл. с увреждания и 13 родителя от семействата им; 15 деца в риск; 10 лица с увреждания и семействата им, 12 възрастни в риск. 

Следните специалисти работят в Мобилния екип на терен- 17 домашни помощници, психолог, социален консултант, логопед, трудотерапевт, педагог, медицинска сестра, медиатор, юрист, консултант маркетинг и мениджмънт, мотивационен консултант. 15 лица от целевите групи са повишили своята квалификация, завършвайки успешно професионално обучение по професия „Социален асистент”, професия „Работник в озеленяването“ и обучение по ключова компетентност „Дигитална компетентност”, и им е оказана подкрепа за намиране на работа и подобряване достъпа до заетост.

Проектът „Мобилен екип на терен за превенция, подкрепа и социално включване на деца, пълнолетни лица с увреждания и техните близки“, който община Белослав реализира, е по процедура BG05M9OP001-2.054 МИГ „Аврен-Белослав“  по  Мярка 19.2/2.2-3 Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности, подобряване достъпа до социални услуги и по-добра пригодност за заетост, на стойност 391 159.19 лв., по Договор за БФП № BG05M9OP001-2.054-0001-C01, с период на изпълнение: 01.01.2020 г.- 01.01.2022 г.

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение на територията на община Белослав, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни социални и здравни услуги за социално включване и интеграция на пазара на труда. Специфичните му цели са: Разширяване на възможностите за предоставяне на иновативни, интегрирани и многосекторни социални и здравни услуги на хората с увреждания, зависимите лица и техните семейства; Установяване на нагласите на лицата, изграждане на взаимно доверие и задоволяване по най-ефективен начин на идентифицираните потребности; Подобряване на достъпа до заетост на хора с увреждания и мотивиране на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, чрез предоставяне на актуална информация относно търсенето на пазара на труда и възможностите за обучение; Повишаване квалификацията на лица от целевите групи, придобиване на знания и умения, необходими за повишане адекватността им на пазара на труда.

В дейностите по проекта са включени 56 лица: 13 деца, вкл. с увреждания и 13 родителя от семействата им; 4 деца в риск; 26 лица с увреждания и семействата им. 

Следните специалисти работят в Мобилния екип на терен- 15 домашни помощници, психолог, социален консултант, логопед, трудотерапевт, педагог, медицинска сестра, рехабилитатор-кинезитерапевт, юрист, консултант маркетинг и мениджмънт, мотивационен консултант.

Вторият проект на община Белослав „Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работната сила“ е по процедура BG05M9OP001-1.122 МИГ „Аврен-Белослав“ по мярка 19.2/2.2-3 Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности, подобряване достъпа до социални услуги и по-добра пригодност за заетост, на стойност 357 725.50 лв. по договор за БФП № BG05M9OP001-1.122-0001-C01, с период на изпълнение: 01.04.2021г. – 01.04.2023г. 

Обща цел на проекта е подобряване на достъпа до заетост и качеството на работната сила за устойчиво интегриране на пазара на труда и социално включване чрез трудова заетост. В дейностите по проекта до момента са включени 20 лица: безработни или неактивни лица, включително с ниско образование. 

Въведена е и иновативна практика – създадена е уеб платформа за организиране на трудова борса, където се прави връзка между работодатели и хора, търсещи работа, и посредством която се допринася за активиране на неактивни лица. 

Проведена е първата „Публична консултация“ от общо три, с цел да се  подпомогне наемането на работна сила, чрез улесняване достъпа до информация за свободни работни места и осигуряване на възможност за пряк контакт с работодателите. 

Осъществено е професионално информиране и консултиране на лица от целевата група в съответствие с техния личностен профил и индивидуални характеристики при избора им на професия, подходящо обучение и кариерно развитие. 

Проведено е мотивационно обучение за придобиване на активно поведение на пазара на труда и повишаване на професионалната квалификация с оглед успешната реализация на пазара на труда. 

В момента се провежда обучение за придобиване на професионална квалификация на 15 лица от целевата група по професия ,,Охранител“, които впоследствие ще бъдат наети на работа за период от 6 месеца.

Екипът на СНЦ МИГ „Аврен-Белослав“ Ви желае весели празници!

www.eufunds.bg

СНЦ “МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА-АВРЕН-БЕЛОСЛАВ”

ЕИК: 176998353

Адрес: Република България, Област Варна, Община Аврен, 

с. Аврен, П.К. 9135 ул. ”Тодор Ноев” № 8
тел. +359(0) 898 356 229

ел. поща: snc.mig.avren.beloslav@gmail.com

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/