Категории: България

Варненка апелира: Помогнете на моя ангел пазител да се възстанови

Реклама

38-годишна жена от Стара Загора се нуждае от спешна помощ, за да се възстанови и да може да се грижи пълноценно за децата и семейството си. Преди време именно тя е била човекът, подал ръка на Милена Желева от Варна, която е била диагностицирана със сериозно заболяване. Днес Милена апелира всеки, който има възможност, да помогне нейният ангел пазител да живее пълноценно 

„Това ще бъде най-трудният пост, който някога съм писала. Труден, защото животът е един голям кръговрат, в който днес си нуждаещият се от помощ, а утре си от страната на помагащ. И още по-труден, защото е спешен зов за помощ за много близък човек, когото много обичам. Защо пиша, всичко това!? Преди две години, по същото време на годината, аз бях тази с дарителска кампания, като нямах ни най-малка представа, какво трябва да направя, за да събера нужните средства за лечението си. Тогава в живота ми се появи един ангел, който разпери криле вместо мен и повлече след себе си много добри хора, които ми помогнаха. Моят ангел се казва Моника Маринова. Наричам я така, защото тя е Човекът, който помага тук на земята на нуждаещите се хора. Била е организатор на много успешни, дарителски кампании и помага винаги щом има възможност. Тя е основател и Председател на Сдружение на Тарловите пациенти в България – лечение без граници и се бори за правата на пациентите с редки болести. За всеки, който е с „ранено крило“ е опора, стожер, приятелско рамо, а за мен е сестрата, за която съм мечтала, но съм нямала. Съдбата много често е жестока и си прави с нас шеги“, споделя Милена.

„От дълги години Мони има симптоми и оплаквания, за които лекарите нямаха обяснение. За тези, които не са запознати с личната ѝ история пояснявам, че през 2015 г. е диагностицирана с рядкото заболяване периневрални кисти на Тарлов и чрез дарителска кампания, бива успешно оперирана в чужбина. След дълго и трудно възстановяване, успява да се изправи на крака от инвалидната количка и да се върне към нормален начин на живот, естествено с някои ограничения, невидими за хората“, допълва Милена.

В началото на 2021 г., здравословното състояние на Моника рязко се влошава. Била е приета в инфекциозна клиника заради Ковид. Всички симптоми, които отключва, като главоболие, силен световъртеж, гадене, повръщане, болки в корема и таза, срив в кръвното налягане, тахикардии, припадъци и много други и до ден днешен продължават с пълна сила.

От началото на декември месец 2021 г., симптомите ѝ се задълбочават и състоянието ѝ рязко се влошава. Болките ѝ са денонощни, неповлияващи се от обезболяващи. Не може да стои за дълго седнала или права, защото болките в корема ѝ стават непоносими. При промяна в позицията на тялото изпитва нечовешка режеща болка. Заради световъртежа се налага винаги да е с придружител. Физическото ѝ състояние не позволява да работи, да се грижи за дома и семейството си. След всички консултации с лекари и след неколкократни пролежавания в болници в гр. Стара Загора и гр. София, лекарите са били единодушни, че се касае за пост-ковид синдром и така Моника претърпява всякакви лечения за това, но без резултат.

След поредният припадък, който се случва по време на преглед при лекар, се налага по спешност да я отведат в Бърза помощ. Последва скенер на бял дроб и случайно се установява, че черният ѝ дроб е силно увеличен. Поради това се налага втори скенер с контраст, този път на корем и малък таз. Установено е рядко заболяване – Синдром на лешникотрошачката – вената на левия бъбрек е силно заклещена. Заради закъснялата диагноза и ненавременно лечение, Моника развива други два синдрома – синдром на тазова конгестия и портална хипертония. Всички кръвоносни съдове в корема и малкия ѝ таз са засегнати и ненормално увеличени. Има притискане на важни структури и венозен кръвен застой. Има засягане на двата яйчника и матката. Милена подчертава, че синдромите нямат нищо общо с кистите на Тарлов.

Така се започна с едно денонощно четене и търсене на информация, кой, как и къде лекува тези редки синдроми. Направени са много консултации със специалисти, както в България, така и в чужбина. Всички лекари са потвърдили диагнозите. Лечението е оперативно и мнението им е, че това трябва да стане възможно най-бързо, защото има риск двата бъбрека да откажат да работят, да се стигне до бъбречна недостатъчност, да развие чернодробна цироза и това да доведе до фатален край.

„Сами разбирате, че това са животозастрашаващи състояния. В България само един лекар предложи операция, единствено за синдрома на лешникотрошачката. Предложената операция в България е отворена, като разреза е през целия корем. Операцията е много тежка, възстановяването е много трудно и реално това е решение само на един от проблемите, което не е вариант. Тук няма голям опит с тези редки синдроми.  Получихме оферти от двама специалисти в Турция, които предлагат много сложно оперативно лечение на засегнатите кръвоносни съдове. Взехме трудното решение, операцията да се извърши в Турция, тъй като там имат по-голям опит“, сподели още Милена Желева.

Първата оферта е на стойност 42 000 долара, като тази оферта покрива операцията за синдрома на лешникотрошачката и синдрома на тазовата конгестия. Ще има и допълнителни разходи за изследвания за тези два синдрома, за транспорт, PCR тестове, както за нея, така и за нейния съпруг Димитър Маринов, който ще и бъде придружител, за пост-оперативното лечение и др.

Освен това предвид, някои от симптомите, загуба на тегло от 10 кг за по-малко от шест месеца, неконтролируемо повдигане, повръщане и болка в стомаха след хранене, ще се извършат допълнителни изследвания, тъй като има симптоми, които насочват към редкия синдром на Уилки, което представлява разширение на вената на дванадесетопръстника, заседнал между SMA и аортата. Ако се потвърди синдром на Уилки, Моника ще получи и второ предложение за операция, което означава, че семейството ѝ трябва да бъде подготвено с допълнителни средства, като не се знае колко ще бъдат необходими.

Лечението ще се извърши от Д-р Сюлейман Озкан, проф. Д-р Мустафа Сайгин в болница BHT Clinic Tema Hospotal, гр. Истанбул. Операцията, която предлагат е роботизирана, по-щадяща, като ще се направи през левия крак – ще се сложи стент на лявата бъбречна вена и ще се обработят всички засегнати кръвоносни съдове.

Средствата трябва да бъдат събрани най-късно до края на февруари 2022 г., тъй като са непосилни за семейството на Моника.

Милена Желева призовава всички да се обединят и да помогнат на една майка да се възстанови.

„Тя има нужда от нашата помощ, повече от всякога. Нека ѝ покажем, че доброто, което е правила цял живот и продължава да прави, ще се върне при нея с голяма сила“, апелира Милена.

Въпреки влошеното си състояние, през последната година Моника не спира да се занимава с дарителски кампании, със сдружението, с пациентите с кисти на Тарлов, да защитава правата на хората с редки болести, като пренебрегва болката, семейството и дори самата себе си, в името на това да помага.

„Колкото и да е силна и борбена, тя преди всичко е човек, с чувства и емоции и е излишно да ви казвам, колко е уплашена, от това което ѝ предстои. Ние ще бъдем нейния кураж, сила и подкрепа. Мони и Нели имат нужда от своята майчица, която да се грижи за тях и да ги закриля“, пише Милена.

Начините, чрез които можете да помогнете на Моника са:

  • Като се включите в групата, в която се провежда онлайн благотворителен базар „Нека се Обединим за Мони“;
  • Като поставите дарителска кутия в нейна подкрепа, като за целта, който желае да го направи да пише до страницата „Нека се обединим за Мони“, за да може да ви бъде предоставена;
  • Като организирате събитие в нейна подкрепа. При необходимост от съдействие можете да пишете на „Нека се обединим за Мони“;

Дарителска сметка ПУЛС: Банка ДСК, гр. Стара Загора

Титуляр: Моника Милкова Маринова / Monika Milkova Marinova

IBAN: BG97 STSA 930000 228 32920

BIC: STSABGSF

Валута: лева

PayPal: helpmoni@abv.bg

Револют: @dimitao4lf

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди един час

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 2 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 2 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 2 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 2 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 3 часа