in

Директорът на РЗИ-Варна: Толкова много хора под карантина и изолация не е имало (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Това съобщи директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова на редовен брифинг

Към 26 януари коефициентът на заболеваемост на седмична база е 1600 на 100 000, а днес – 1690 на 100 000 души население. За периода 20-26 януари в болница са приети 199 лица, от които 27 са ваксинирани с пълен ваксинационен курс.

Под карантина са 191 класа в 52 училища на територията на област Варна, както и 42 групи в 32 детски заведения. На ротационен принцип са 12 училища, в изцяло електронна среда се обучават 7 училища.

Резултатите от бързите антигенни тестове на учениците през тази седмица – 40 ученици са дали положителни проби за коронавирус, като 36 от тях са потвърдени в лаборатория. Отсъстващите от училище ученици са общо 14%, като едва 2% от тях са с диагноза Covid, каза д-р Дочка Михайлова.

Сред тестваните 1625 учители положителни тестове са дали 47 от тях.

10 проби са изпратени до Националния център по заразни и паразитни болести – не е констатиран нито един човек с грип, но трима са с ковид. Останалите проби са с други вирусни заболявания. Продължава изпращането на проби към НЦЗПБ.

„Изключително много сме концентрирани върху обработката на данните за поставените под карантина и изолация. Толкова много не е имало. Контролът малко повече ще го възложим на други институции“, каза д-р Дочка Михайлова.

Областният управител представи данни за пристигнали граждани на летище Варна, поставени под карантина лица, както и продължаващите проверки по заведения и магазини.

„Моята лична преценка е, че мерките се спазват и има съвестно отношение от страна на съдържателите на търговски обекти“, посочи Марио Смърков.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.