in

Защитници на „Дом Младост“ готвят нов протест: Какви са техните искания? (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Защитници на „Дом Младост“ в лицето на Николай Танчев, Калин Костадинов, адв. инж. Мария Димитрова и д-р Даяна Христова дадоха пресконференция днес, на която заявиха своите искания и обявиха, че ще организират нов протест, този път пред РИОСВ

„Децата със специални нужди се лекуваха в „Дом Младост“. Той бе една емблема за българската балнеология, но през 1999 г. бе  приватизиран като социално-здравен дом с широк обществен достъп. Това негово предназначение не се загуби през годините, въпреки че новите собственици руинираха базата. Само няколко месеца след като Община Варна стана стопанин на тези природни блага и обществени възможности за лечение, тръбите са нарязани, „Дом Младост“ се руши и това се случва пред погледа на местната власт“, заяви  Николай Танчев.

„В понеделник новият собственик започна да руши „Дом Младост“ с тежка строителна техника. Сега се водят дела за това да се запази „Дом Младост“, да се запази неговото предназначение. През месеците, през които водим дела, бе крито от нас, че собственикът не е пълноправен собственик на това място. Това място е на гражданите на Варна и не трябва да се превръща в поредната висока сграда“, допълни още той.

„Инвеститорът не е пълноправен собственик, защото още през 1999 г., когато купува и приватизира тази собственост, това не го прави на 100% негова собственост, а само на 63%. След време може да се докаже даже, че процентите са по-малки. Адв. инж. Мария Димитрова е граждански активист и застъпник за каузата „Дом Младост“. Тя показа компетентно отношение и иска да направи невъзможното и да покаже, че силата на правото е по-силна от правото на силата“, заяви още Николай Танчев.

Защитниците на „Дом Младост“ готвят нов протест във вторник, 1-ви февруари от 12:00 часа пред РИОСВ.

„Срещаме се пред РИОСВ, защото Министерство на околната среда и водите“ бе това, което остави стопанисването на минералните води да се ръководи то Община Варна. Тя явно не е достатъчно добър стопанин и не допуска ползване на този обществен ресурс според обществените нужди“, допълни Николай Танчев.

Припомняме, че миналата седмица беше представен проект за нов облик на „Дом Младост Medical SPA“.

„Дом Младост Medical SPA“ се превръща в новия плаж в сърцето на Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.