Категории: Спонсорирани

За какво трябва да внимаваме при покупката на часовник?

Реклама

Искали ли сте някога да имате часовник, но да не знаете какъв да си купите? 

Или старият ви часовник се е счупил и сега искате нов? 

Идеалният часовник ще бъде различен за различните хора в зависимост от желаните характеристики, материали и компоненти. Това може да бъде труден процес, но ако следвате няколкото стъпки по-долу, можете всеки път да избирате идеалния за Вас часовник.

Обърнете внимание на видовете часовници

Когато избирате часовник, трябва да проучите различните видове на пазара. Съществуват три основни вида часовници: 

  • Аналогови
  • Цифрови
  • Аналогови/цифрови

Аналоговият часовник притежава часови и минутни стрелки, като часовете са изобразени с цифри, знаци или римски цифри. Аналоговите часовници обикновено се смятат за традиционни и са подходящи за делови и официални поводи, както и за срещи. Такива луксозни модели можете да разгледате в Timebox.bg

Цифровите часовници показват времето в цифрова форма върху LCD или LED дисплей. Цифровите часовници са подходящи за ежедневието.

Аналоговите/цифровите часовници съчетават другите два типа в един часовник. Аналоговите/цифровите часовници са практични, защото могат да се носят всеки ден и са подходящи за работа, но не и за официални поводи. Те най-често показват времето в два формата – аналагов и отделно цифров, това са часовници 2 в 1. Такива са например много от водоустойчивите часовници, които може да откриете в сайта IskamChasovnik.com.

Запознайте се с материалите на изработка

Има два елемента на часовника, при които материалите са от значение. Корпусът и каишката ще променят материалите си в зависимост от марката, стила, вида и цената на часовника. 

Корпусът обикновено може да бъде изработен от пластмаса, смола, метал като стомана, месинг или титан, както и от благородни метали като злато, сребро и платина. 

Каишките могат да бъдат изработени от всички материали, от които са изработени корпусите, като се добавят материали като плат, кожа (естествена или изкуствена) и екзотични кожи.

Цените на тези материали варират значително. Пластмасата е най-евтина, синтетичните материали са на второ място, следвани от кожата и нейните разновидности. Обикновените метали са на трето място, докато часовниците от благородни метали обикновено са най-скъпи. Цените ще варират в зависимост от качеството на скъпоценните материали, като се започне от най-евтините 10-каратови метали до по-скъпите 18-каратови.

Разучете видовете механизми

В часовниците се използват три основни типа механизми: кварцови, механични и електронни.

Кварцовият механизъм работи като енергията от батерията се изпраща през кварца от вътрешната страна на часовника. Кварцовите часовници са малко по-скъпи от традиционните електронни часовници, но са най-точни от всички различни видове. Те не изискват почти никаква поддръжка, освен от време на време да се сменя батерията, и не са ценени от колекционерите поради простотата на дизайна им.

Механичното задвижване разчита на навиването на елементите от страна на потребителя, което е ръчно или автоматично. Механичните часовници се навиват ръчно (ръчни) или от движенията на потребителя (автоматични или самонавиващи се). Тези часовници са най-скъпите, най-луксозните и са най-ценени от колекционерите.

Електронните часовници са най-евтините и най-малко луксозни. Цифровите часовници и часовниците, закупени в универсалните магазини или магазините за дрехи, обикновено работят с батерии.

Изберете стил на часовника

Можете да закупите часовници, специално предназначени за спорт, работа, официални събития, излизане или за ежедневно носене. 

Мястото, на което ще носите часовника, трябва да е основният фактор при вземането на решение какъв стил да изберете. Ако ще го използвате, докато тичате, плувате или искате някои допълнителни функции, свързани със сърдечния ритъм, трябва да изберете спортен часовник, часовник за полеви условия или часовник за водолази. 

Ако ви трябва такъв, който да носите на работа, официални събития или срещи, най-добрият вариант е да си купите елегантен часовник. Ако ви трябва просто часовник за ежедневието, който да носите с всичко, купете си ежедневен часовник. Ако ви е необходим за всякакви случаи – от работа до ежедневието, изберете елегантен часовник. Изглежда по-добре, когато носите ежедневни дрехи с елетантен часовник, отколкото да носите ежедневен с офис облекло.

Часовникът с различни функции продължава да набира популярност всяка година, въпреки че все още е най-популярен сред технически грамотните хора. Тези часовници имат функции, които включват неща като календар, цифрови фотоапарати, програми за електронна поща и др.

Различните стилове могат да варират от обикновени до луксозни, в зависимост от марката, дизайнера, цената и функциите.

Изберете марка на часовника

Като имате предвид бюджета си, разгледайте отделните марки, които произвеждат часовници, и изберете своите фаворити. Много от компаниите съществуват от години, така че изборът на марка може да бъде труден. 

Проучете историята на компанията, за да видите от колко време произвежда часовници и какви стилове има. Попитайте семейството си и приятелите си, които са купували часовници в миналото, кои марки харесват и са работили най-добре за тях. 

Можете дори да направите проучване онлайн, като прочетете отзиви за определени компании и техните модели. Трябва да се уверите, че марката която сте избрали има стила, който искате.

Обмислете характеристиките

Когато избирате идеалния часовник, трябва да знаете от каква функция се нуждаете. Всички часовници имат базисни, както и по-сложни модели. 

Можете да си купите всичко – от елегантен часовник, през часовник за ежедневието, в който има компютър, до спортен часовник, който ще ви показва сърдечния ритъм, изминатото разстояние, изгорените калории и др. Колкото по-впечатляващи са функциите, толкова по-скъп е часовникът. 

Наистина зависи от това, за какво ви е необходим часовникът. Например, ако ще пътувате много в чужбина по работа, може да помислите за закупуване на елегантен часовник, който ви позволява да определяте времето в няколко часови зони.

Една от основните характеристики е нивото на водоустойчивост. Общата водоустойчивост ще се справи с разлята течност и дъжд. Горните нива на водоустойчивост варират от 50 до 1000 метра, което покрива всичко от миенето на чинии до дълбоководно гмуркане.

Регулирайте верижката

Ако сте намерили подходящ часовник, сега трябва да направите последната стъпка, а именно да се уверите, че часовникът ви пасва. 

Нужно е каишката да е достатъчно стегната, за да не се плъзга по китката ви, но и достатъчно свободна, за да не прекъсва кръвообращението. Корпусът на часовника трябва да е достатъчно малък или голям, за да изглежда пропорционално на ръката ви, без да не клони прекалено много във едната или другата крайност.

Добър тест за размера на часовника е да се опитате да преместите часовника нагоре и надолу по ръката си. Ако той може да се движи, значи е твърде голям. Ако не може и оставя отпечатък върху китката ви, когато го свалите, той е твърде малък. Ако не оставя отпечатък и не можете да го преместите нагоре и надолу по ръката си, значи часовникът ви пасва идеално.

Ако сте висок и як човек, трябва да се уверите, че каишката и циферблатът на часовника няма да са твърде малки за вашите пропорции. Ако имате малки китки или слаба фигура, имате нужда от по-малка каишка и циферблат.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди 13 часа

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 13 часа

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди 14 часа

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 14 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 15 часа