in

Разследват длъжностно лице от Община Варна, ръководило престъпна група

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Престъпната група се е занимавала с измами и документални престъпления, а бюджетът на общината е бил ощетен в големи размери, каза вътрешният министър

В началото на 2020 г. Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице от администрацията на Община Варна за това, че от януари 2016 г. е ръководило и участвало в престъпна група за измами и документни престъпления. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от народния представител Цончо Ганев по време на парламентарния контрол, предаде Нова телевизия.

Рашков разказа, че в службата за борба срещу организираната престъпност във Варна през 2019 г. е постъпила информация за незаконни действия от страна на служители – експерти в администрацията на общината. Данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с което бюджетът на общината е бил ощетен в големи размери.

Направена е справка и са събрани данни за корупционна дейност, които са изпратени на Спецпрокуратурата. През февруари 2020 г. е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са били проведени множество разпити и експертизи. През октомври 2021 г. е бил изпратен доклад на наблюдаващия прокурор.

След това Спецпрокуратурата е изискала материалите от досъдебното производство, но до настоящия момент няма получени указания към органите на МВР, обясни министър Рашков.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/