Категории: Варна

Депутатът Бранимир Балачев с факти срещу грубите политически квалификации и манипулации

Реклама

„Във връзка с обвиненията срещу Община Варна за нередности в дирекция „Местни данъци и такси“ МДТ и грубите квалификации, раздавани на едро от трибуната на Народното събрание, които не отговарят на истината, искам да посоча фактите като доскорошен общински съветник и председател на ПК „Финанси и бюджет“, каза Бранимир Балачев на днешната
пресконференцията на варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ – СДС.

Кметът на Варна първи и след вътрешен одит още на 05.02.2020 г. е подал сигнал до АДФИ /Агенция за държавна финансова инспекция/ за установени нарушения в посочената дирекция за периода от 1.01.2017 г. до 31.12.2019 – за събирането, отчитането и контрола на приходите. В отговор от АДФИ са разпоредили проверка. Тоест – Агенцията за държавна е финансова инспекция започва проверката след сигнал от кмета на Варна.

Длъжностното лице от дирекция „Местни данъци“ в администрацията, злоупотребило с правомощията си, веднага е било отстранено от длъжност. Бившият общински съветник, сега депутат от ПП Възраждане Цончо Ганев, който отправи питане по темата до вътрешния министър миналия петък, е получил няколко пъти отговори по зададени въпроси по същата тема, включително и на заседание на Общинския съвет- Варна на 13 и 14.07.2020.

Депутатът Бранимир Балачев припомни, че Върховният административен съд /ВАС/ потвърди обществената поръчка за електобусите на Варна, както и избора на консорциума „Еко транспорт Варна“ като изпълнител на обществената поръчка за 85 млн. лева по проект „Екологично чист транспорт за Варна. Той предвижда закупуването на 60 електрически автобуси и 60 зарядни устройства за тях. Делата във ВАС бяха заведени от фирма, която не е била допусната до класиране.

Интригата около проекта за електробусите във Варна нашумя, след като на 18 ноември 2021 г. КПКОНПИ направи показна акция с проверка в Община Варна и на възложителя – общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. С решенията си ВАС не само потвърди избора на изпълнителя, но и осъди фирмата с неоснователни претенции да заплати на засегнатите страни разходите по делото, се посочва още в прессъобщението от ПП ГЕРБ – Варна.

Бранимир Балачев направи коментар и по повод разследванията на Стела Николова.

„Вместо да надзирава и раздава присъди в социалните мрежи е по-добре активистката на „Да, България“  Стела Николова  да се съсредоточи в скандалите в собствената си  партия“, каза Бранимир Балачев на днешната пресконференция на варненските народните представители от ГЕРБ/СДС за високите сметки за ток в общините.

Той визира  публикация на Николова във ФБ,  която заблуждава с фалшива и непроверена информация гражданите на Варна, че общината харчи безразборно, защото уличните лампи светят сутринта в района между „Сливница“, „Неофит Рилски“ и „Цар Освободител“. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ обясниха каква е истината – осветлението е пуснато за 30 минути за подмяна на 4 лампи, тъй като трябва да бъдат под напрежение.

Балачев попита как  така издигната от организация в Студентски град, София, а не от местната структура във Варна, Николова е била избрана за член на Националното ръководство на Да, България. Въпреки че номинациите от варненските структури са били Николай Капитанов и Николай Танчев, а и в момента Капитанов е председател на „Да, България“ за Варна.

„По незнайни причини Христо Иванов е предпочел Стела Николова в националното ръководство, която стана член на партията едва в края на миналата
година“, каза Балачев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Поклон: Почина българска виртуозна пианистка от световна величина

От Министерството на културата съобщиха скръбната вест за кончината на виртуозната пианистка от световна величина…

преди 9 минути

Шефът на Спартак Варна взе крайно решение: Бъдещето на „соколите“ е застрашено

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на "соколите" след нахлуването на…

преди 14 минути

Няколко души са били арестувани във Варна

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за петима мъже, които са попаднали в ареста заради наркотици.…

преди 19 минути

Спират водата на абонати край Варна заради авария и строително-монтажни дейности

От Водоснабдяване и канализация – Варна съобщават, че следните райони във Варна и областта ще…

преди 40 минути

Сблъсък на Прохода на Републиката: 7 души са ранени, а движението е затруднено

От пресцентъра на полицията във Велико Търново съобщават, че се е случила катастрофа между лек…

преди 45 минути

Съдът във Варна се произнесе за ръководител на голяма престъпна група

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че са взети решения във…

преди 59 минути