in

Икономист: Цените на тока ще останат високи до пролетта, след което ще започне спад (ВИДЕО)

Кадър: vbox7

Натискът на инфлацията. Кога ще спре ръстът на цените?

Цените на тока ще останат високи до пролетта, след което ще започне спад. Това прогнозира икономистът Атанас Пеканов в студиото на „Здравей, България”.

Той обясни, че основният фактор за високите нива на инфлация у нас са енергийните цени, “които могат да пострадат още, ако се затегне геополитическата ситуация”.

Пеканов коментира и Бюджет 2022.

“С така заложения дефицит за България той е приемлив, според мен. Страната ни трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока”, поясни икономистът.

Той каза още, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в еврозоната, защото фискалните правила не важат към този момент.

“В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне, това може да бъде проблем за България”, смята Пеканов.

А на въпроса подготвя ли се нова лява партия с негово участие той заяви: “Няма да правя политическа партия. Аз съм се върнал в нещата, в които съм експерт – макроикономика, парична политика, фискална политика – това е полето, в което се чувствам добре”.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/