in

Радев: Посещението на премиера в РСМ беше прибързано

Кадър: Facebook

Това заяви президентът пред медиите

Посещението на Кирил Петков в Северна Македония беше прибързано. Това смята президентът Румен Радев.

„Всяко прибързано действие на българското правителството и всеки предварителен позитивен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна“. Това заяви Радев по повод информацията, че президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се е срещал с представители на ОМО „Илинден“.

„Мисля, че посещението на премиера беше прибързано, аз съм имал откровени разговори с него“, каза още Радев, по повод на визитата на Кирил Петков в Северна Македония през януари, която беше и първото му официално посещение извън страната.

„За съжаление действията и поведението на президента на Република Северна Македония не добринасят за напредъка по така желания път на Северна Македония към ЕС“, посочи Радев.

„Всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната Конституция с вписването им редом с другите народи. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски“, каза още той.

„Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск“, отбеляза българският президент.

„България винаги е отворена за диалог, България инициира диалог през цялото време. Когато политиците от Северна Македония обикаляха европейски столици отбягваха София, но аз се радвам, че този диалог започва да се случва. Ние държим връзка с президента Пендаровски, но ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но разбира се, това зависи и от неговите действия“, обясни Радев.

По вътрешните въпроси Радев заяви, че се притеснява от „галопиращите цени и  за покупателната способност на българите”.

„Тревогата ми е за бъдещето на българската енергетика, за цените на тока за гражданите и предприятията. Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, трябва да гарантира, че няма да има частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и прокарване на частни интереси”, каза Радев.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.