in

Петков след срещата със сръбския премиер: Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет

Кадър: Facebook

Какво обсъдиха двамата премиери?

„Както вече ви казах на нашата среща, вие ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия и моето лично, особено докато съм на тази позиция, да работим съвместно да направим отношенията между България и Сърбия, както политически, така и икономически да стават още по-силни и по-добри. Нашето сътрудничество е отлично, но вярвам, че може да стане още по-добро, особено когато говорим за търговия и икономика“, каза Бърнабич.

„Трябва да обединим обемите на потребление на газ в целия регион, за да можем заедно да преговаряме за по-ниски цени. Едно е България да иска 3 млрд. куб. м., Сърбия  да купи 6 млрд. куб. м., а заедно да купим общо количество с максимална диверсификация. Това увеличава енергийната ни независимост“. Това каза на брифинг българският министър-председател Кирил Петков след срещата му със сръбския му колега Ана Бърнабич, предаде Нова телевизия.

Фокусът на разговорите е бил върху темите за европейската интеграция на Сърбия и региона на Западните Балкани, двустранните отношения, енергийното сътрудничество, инфраструктурата и икономически въпроси от взаимен интерес.

„Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет. Гръцката връзка е много важна за България, а чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ”, добави Петков. „Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ“, добави министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия също е от огромен приоритет за България. Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия, за което Бърнабич помоли.

„Ще работим заедно и искам да благодаря, защото Сърбия беше една от първите страни, в които направихте посещение, след като станахте премиер. Визитата Ви тук и тази в Северна Македония показва, че искате да насочите вниманието към Западните Балкани. Показахте изключителна посветеност на решаването на нашите проблеми”, каза сръбският министър-председател.

„Организираме специализиран бизнес форум между Сърбия и България през септември. Той ще бъде или в Пирот, или в Димитровград с участието на делегации и от двете страни. Това  е нещо, за което говорихме днес, и което трябва да доразработим”, обяви Бърнабич и допълни, че въпреки пандемията от коронавирус, пред изминалата 2021 г. България и Сърбия са имали рекордно ниво на търговия една с друга.

„Обсъдихме редица инфраструктурни проекти. Ние завършихме нашата част от автомагистралата до българската граница и знам, че вие работите по вашата част от проекта”, заяви Ана Бърнабич. В отговор Петков каза, че нашата отсечка от магистралата става огромен приоритет.

Двете страни обмислят и съвместни туристически пакети – проект, за който ще говорят сръбският и българският министри на туризма.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.