in ,

Георги Костов: Планът за развитие на Варна е безжизнен. Индикативната рамка е необезпечена

Снимка: Нова Варна

Представеният план 2021-2027 г. (ПИРО) за Варна е много добре и принципно разработен, но той не отговаря оперативно и финансово на обективните възможности за реализация. Или казано по друг начин „Страхотен, научен труд на професора, който не е стъпвал в цеха за производство“. 

Тук ясно трябва да се подчертае, че все пак Планът е стратегически документ и той няма оперативна функция, но въпреки това липсата на фундаментални оперативни практики го правят изключително нереалистичен и нефункционален. Финансовите индикативни рамки са кухи.

Отделно разгърнатата методология за изследване на европейски политики и позоваването им е безпринципна и нерационална. Липсва аналитичност на фактологическите принципи и методология за мониторинг на обективните възможности в развитие на политиките на ЕС и решенията им за реализация.

Накратко казано, политиката, която аз чета е „Ще видим дали във Варна ще строим с европейски пари нашите обекти“.

Отделно от това политиката на община Варна – за „меморандум“ между бизнеса (конкретен), образованието и общината е окрупняващ подход към големите играчи, който заобикаля европейските ценности. От друга страна той може да е практичен и да доведе до повече инвестиции в града, но въпроса е за кого? 

За жалост все още не можем да се отчупим и седим в монолитността на твърдото планиране със сигурните средства.

Темата е доста обширна, но всеки сам може да направи изводите си или да се впечатли от гръмките обещания.

Плана може да разгледате тук: – Представят Плана за интегрирано развитие на Община Варна за следващите 7 години

Меморандума може да разгледате тук: – https://www.varna.bg/bg/1174

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.