Категории: България

Премахват зелените сертификати у нас? (ВИДЕО)

Реклама

Около 20 март ще бъде издадена заповед за премахването на зелените сертификат у нас

Зелените сертификати у нас ще отпаднат към 20 март. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

Той подчерта, че според прогнозите и анализите дотогава COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

„Червеният цвят отстъпва на жълтия. Навлизаме в Етап 2 и 3. По нашия модел ще стигнем скоро и в Етап 1. Успяхме да преминем през Омикрон вълната без затваряне на бизнеси. Успяхме да прогнозираме, че до 20 март ще премахнем всички мерки, ще остане само зеленият сертификат за пътуване в ЕС. Мерките сработиха. Това ни дава основание да обявим края на зеления сертификат от 20 март в България“, каза Петков.

Премиерът Петков поясни обаче, че ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират, за да се намали натискът на здравната ни система.

„Това, което спомена и премиерът, действително усилията дават резултат в една несъвършена здравна система. Система, в която има нерешени от десетки години проблеми в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. В една система с недостиг на кадри: лекари и медицински сестри. Справянето с пандемията оголи редица несъвършенства на системата. Не бихме искали да сме разбрани погрешно, че с облекчаването на мерките, би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Заслужава си и статистиката от болничните заведения показва това. Числата са категорични. Научаваме се да живеем с коронарвируса. Мерките претърпяват своята еволюция. Зеленият сертификат в някакъв аспект се възприе като документ за ваксинация, а той не е само това“, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя подчерта, че решението за отпадане на зеления сертификат не е свързан с планирания от партия „Възраждане“ протест.

 Тристъпков ще бъде подходът за облекчаването на мерките оттук нататък.

„Първа стъпката стъпка ще влезе фактически от 24-и – дава се възможност на всеки обект с обществено предназначение да допуска лица без сертификат. Изискването за него остава за персонала. Разрешава се и посещението на до 12 деца в школи, образователни и езикови центрове. Този етап ще влезе в сила от тази седмица“, обясни доц. Кунчев.

„От 5 март, ако нещата все още се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено значение задължително ще стават без зелен сертификат, независимо от личното мнение на собственика. Все още обаче документът ще е необходим за персонала. Вече ще се позволява смесването на паралелки в училищата при извънкласни дейности. Човек със зелен сертификат ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничителни мерки. Ако до 20 март нещата вървят в очаквания ход, ще можем да обявим, че посещението на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат, като вече няма да има такова и за персонала. Мярката ще отпадне и що се отнася до достъпа до висшите учебни заведения“, допълни Кунчев.

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Властите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

„Винаги има опасност нещо да се случи, но по наша преценка тя е минимална. Не очакваме появата на щамове, които да обърнат нещата. Все пак оставаме в готовност за реакция“, коментира още доц. Кунчев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 14 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 14 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 14 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 14 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 14 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 15 часа