Категории: България

„Галъп“: Над 55% отхвърлят категорично идеята за нови избори

Реклама

Повече от половината от анкетиране са против нови избори, което сигнализира za умората сред хората, натрупала се през изминалите година на избори

„Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6% от пълнолетните българи, на втората позиция са ГЕРБ – с 14,2%. Данните са на база всички имащи право на глас у нас в открит въпрос. 7,9% посочват ДПС, 6,1% – ИТН. БСП е с 5,5%, ДБ – с 3,4%, „Възраждане“ – с 2,5%, ВМРО – с 1,1% и „Изправи се.БГ“ – с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого – общо 35,2%.

Снимка: Gallup International

Данните са от редовното месечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по метода “лице в лице“, представително за пълнолетното население на страната. Агенцията следи този показател всеки месец в три десетилетия. Трендовете в последните месеци показват постепенно излизане от политизацията, която обикновено характеризира околоизборни периоди, и установяване на определени нива на подкрепа за партиите. „Продължаваме промяната“ запазва преднината, „ножицата“ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва в този месец.

Индикаторите, които агенцията ползва обаче, показват различна степен на твърдост на различните електорати. Например, този на ПП е още по-скоро мрежа, отколкото твърд електорат. Подкрепата за друга още изграждаща се формация като „Възраждане“ вероятно пък остава донякъде скрита и би проявила своята мобилизация в конкретно положение на избори. Нишата на „Възраждане“, отчетена в нивата на общо доверие към партията, се е увеличила три пъти в последната година.

Следва да се има предвид, че 66% у нас са срещу зеления сертификат, а в негова подкрепа се обявяват 23,6%, докато останалите се колебаят. Това означава, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме.

Като че ли в последните месеци има известна ерозия на подкрепата при ИТН, както и известна загуба на авторитет при БСП и ДБ – като резултат и от изборния резултат през ноември. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и „Възраждане“ остават по-близо до потенциалната бариера. Разбира се, конкретната изборна бариера се изчислява на база гласуващи, а тук са представени данни сред всички имащи право на глас. Под тази бариера сега успяват да се отличат единствено ВМРО и формацията на Мая Манолова.

Перспективата за нови предсрочни избори обаче се отхвърля категорично. 55,6% от запитаните са против нови избори, 17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение. Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи.

Снимка: Gallup International
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Предстои магична нощ. Какви са поверията

Според народни поверия нощта на Лазаровден срещу Цветница е магична. Трябва да имаме само хубави…

преди 9 часа

Гответе се за спиране на тока във Варна и областта още в понеделник. Това са всички адреси

На 29.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на обезопасяване на…

преди 9 часа

Да не пропуснем някого: Всички тези имена празнуват в неделя, на Цветница (СПИСЪК)

Утре е Цветница, на този ден празнуват много хора с имена на цветя. Но кой…

преди 9 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната за празниците

11 374 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 9 часа

Заплатата на стругарите в България стигна тази на IT специалистите

Стана ясно, че бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас. Невижданите досега…

преди 9 часа

Започва Страстната седмица. Какво се први всеки ден от нея

От понеделник започва т.н. страстна седмица. Тя е последната от Великденския пост и на всеки…

преди 10 часа