in

Утре в Добрич пристигат бежанци от Украйна. Каква е организацията там

Снимка: Община Добрич

В Добрич са подготвени жилища за 15 бежанци от Украйна. Очаква се те да пристигнат в понеделник.

Необходими са храна и вода – добави той в апел към фирми и граждани. Предпочитани са пакетирани храни, варива, олио, ориз, консервирани месни и зеленчукови консерви и др. продукти. Засега идеята е да се приготвя топла храна на едно място и после да се разнася, съобщава директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов, предаде Радио Варна.

„В постоянни контакти сме с кмета на Добрич Йордан Йорданов. В неделя имахме последни доуточнения с областния управител Галин Господинов, за да протече нормално настаняването на украинците“, каза още д-р Еринозов.

На телефона на дежурните в общината в Добрич се приемат сигнали за съдействие на украински граждани, намиращи се в Добрич или областта, съобщава кметът Йордан Йорданов чрез фейсбук профила си.

Телефонът, на който се приемат обаждания денонощно е 058 602 724. До момента няма постъпили сигнали, каза в неделя дежурният в общината.

Кметът заяви, че Добрич има готовност да помогне и за настаняване. Общината поддържа контакт с побратимените градове в Украйна – Измаил и Первомайск.

„В настоящата ситуация най-важно е да действаме координирано и адекватно“, каза Йорданов.

От понеделник отпадат ограничителните мерки за учениците от I-XII клас, съобщават от Регионалното управление на образованието. На училище ще бъдат всички ученици от всички общини в областта чрез тестване.

На тест нe подлежат тези, които представят сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/