in

В помощ на бежанците: Украинският дом във Варна набира средства от първа необходимост. Как да помогнем?

Снимка: Facebook/Tanyo P.

Бежанците от Украйна, който пристигнаха във Варна, се нуждаят от храна, дрехи и всякакви продукти от първа необходимост. Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Украински културен център – Украински дом в кв. „Чайка“ във Варна

„Много сме благодарни на всички хора, които дойдоха вчера и които идват непрекъснато и сега. Носят продукти от първа необходимост – храна, вода, неща за бебетата, храна за домашни любимци дори, дрехи и тоалетни принадлежности. Някои хора, които пристигат от Украйна, нямат абсолютно нищо, така че имат нужда от всякакви принадлежности“, каза за „Нова Варна“ Алина Орловска, представител на Украински културен център – Украински дом във Варна.

„Още в първите дни очаквахме да има много бежанци. Някои имат документи, други – не. Много хора бяха посрещнати в Румъния и там ги настаниха, въпреки че ние ги чакахме тук и може би по-късно ще дойдат. Сега масово пристигат бежанци, за които от Областна администрация са се погрижили да ги настанят в хотели“, сподели още Алина Орловска пред „Нова Варна“.

„Непрекъснато звънят хора, непрекъснато носят храна, дрехи и помагат в Културния център. Благодарим от сърце за тази помощ. Те стоят там с нас, помагат и дават всичко от себе си. Не спим вече пето денонощие, положението е много лошо и ние много се притесняваме за нашите близки, които не искат да си тръгнат от Украйна, за да защитават родината“, допълни Орловска.

Тя призова, всеки, който има желание и възможност, да подкрепи украинските войници.

„Има официална сметка на армията и това е най-важната помощ за нас, както и медицинската. Имаме много ранени хора. Ние ще се погрижим за хората, които дойдат тук, но трябва и някой да се грижи за тези, които са в Украйна“, каза още Алина Орловска.

„Днес и онзи ден имах няколко обаждания от лекари, които безвъзмездно искат да помогнат на украинските бежанци. Областният координационен съвет трябва да координира всичко. Надявам се, че те ще поемат цялата организация, защото ние сме обикновени граждани, които с ентусиазъм помагаме на сънародниците си. Нямаме такава организация, която да може да поеме всичко. При нас идват хора, които също искат да помогнат“, завърши Алина.

Всеки, който може да помогне с неща от първа необходимост за украинските бежанци, може да го направи от 8:00 ч. до 20:00 ч. Адресът е гр. Варна,  кв. „Чайка“ (пазара), ул. „Търговска“, павилион 118, Украински културен център – Украински дом.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.