Категории: АкцентиВарна

Варненци трогнаха мрежата: Помогнаха на възрастна жена с деменция да се прибере у дома

Реклама

Двама варненци трогнаха мрежата с добрината, която извършиха. Те успяха да помогнат на възрастна жена с деменция да се прибере у дома. Случката се разиграва на оживения бул. „Левски“, където неориентираната възрастна жена се опитвала да пресече от другата страната на булеварда и като по чудо не се е случил пътен инцидент. Според разказа на двамата варненци, които се отзовали на помощ, никой от шофьорите не е спрял, за да помогне.

В късния следобед във вторник, Ирена Желязкова и Димитър Христов споделят снимка и информация в социалните мрежи, с цел да открият близките на възрастна жена и да ѝ помогнат да се прибере у дома. Те случайно виждат как баба Цветана се опитва да пресече бул. „Левски“, като се насочва към загражденията. За да не се стигне до фатален пътен инцидент, Ирена реагира изключително бързо и адекватно, слиза от автомобила, в който пътува и помага на възрастната жена да се придвижи до тротоара, а Димитър се помага с издирването на близките на жената.

„Нова Варна“ се свърза с двамата герои, които разказаха за случая:

„Искрено исках да помогна до степен, в която аз да се почувствам удовлетворена и да знам, че тази жена е извън опасност. Вчера, около 17:30 се движехме с автомобила си по булевард „Левски“, при което, макар и пътник, аз много внимателно следя пътя, опасности и особености по пътя. Видях в далечината, че нещо пред нас се случва на пътя – една кола намали и видях възрастна жена на платното, насочваща се към средата на булеварда, където заради загражденията, които възпрепятстват пресичане, именно заради опасност да стане фатален инцидент, тази жена нямаше как да премине на отсрещната страна. Бавно се движеше в лявата лента. Тогава казах на мъжа ми веднага да включи аварийни, за да сме като предупреждение на засилените шофьори след нас. Направо да намали и да спре, за да помогна на жената, да я върна на тротоара обратно“, разказа Ирена.

„Спряхме колата на средата на пътя на аварийни светлини, както и останалите шофьори, защото забелязаха, че нещо става. Слязох и отидох до жената. Класически случай – много възрастна жена, облечена леко, очевидно неадекватна, говореше несвързано, неориентирана къде се намира и къде отива. Едва я склоних да тръгне с мен. В този момент шофьори свиреха изнервено и подвикваха, че тук не се пресича, но това нямаше никакъв ефект. Жената дори не осъзнаваше, че някой ѝ говори. Представете си, че на тази възраст може би е ѝ глуха. Успях да я съпроводя под ръка до тротоара до подлеза и започнах да я питам къде живее, на къде е тръгнала. В този момент един мъж също се присъедини и поиска също да помогне. Човекът веднага разбра ситуацията“, каза още Ирена за „Нова Варна“.

„Бях ходил до магазина и на връщане към вкъщи видях някаква суматоха на булевард „Левски“ на спирка „Базар Левски“ в посока кварталите. Беше се образувало задръстване, дори един джип нарочно беше препречил и двете активни платна, за да ограничи трафика. Помислих, че е станала катастрофа. След това видях въпросната жена, Ирена Желязкова, да придържа под ръка баба Цветанка, като я връщаше от разделителната мантинела между платната обратно към тротоара“, сподели Димитър Желязков.

Димитър обясни, че Ирена му е разказала накратко каква е ситуацията, че бабата е объркана и не знае къде се намира. Тогава двамата предприемат бързи действия, като започват да я разпитват за имената ѝ, за адреса ѝ и дали има телефон, но тя говори несвързано и Димитър и Ирена не получават никаква полезна информация. Решават да потърсят помощ и в социалните мрежи, с надеждата, че някой я познава и ще помогне.

Димитър прави още един изключителен жест, като дава якето на баба Цветанка, тъй като времето е било студено, а жената е била тънко облечена

„През това време се обадих на 112. Те казаха, че ще предадат на полицията. Жената беше с домашни чехли, леко облечена и Димитър и даде якето си. Тя държеше кофа с разни нейни дрехи, имаше овехтяла тетрадка с някакви записки и едно старо портмоне. Помолих Димитър да е свидетел, че преглеждам личните вещи на жената, с надеждата да открия лични документи, телефон. Нямаше нищо такова. В старата тетрадка разлистих и намерих много телефони, започнах да звъня подред, с надеждата да са нейни роднини. Видях и старо портмоне с много стара работна книжка от 1984 г., на която пишеше името. Така поне имахме 2 имена. Звънях на поне 3-4 номера, докато открия активен номер и някой да ми вдигне. Вдигна един господин от Омуртаг, някакъв далечен приятел. Първоначално може би човекът дори заподозря телефонна измама и каза, че не познава такава жена. После обясних още по-подробно случващото се и че просто искам да помогна жената да се прибере вкъщи. В този момент дойде полицейска кола с двама служители. Доста професионално и бързо реагираха, разпитаха жената и каквото можаха взеха като информация. Направиха необходимите справки и откриха адреса ѝ. По това време аз паралелно говорех и с господина от Омуртаг и потвърдихме адреса, потвърдихме името на сина ѝ, с който полицията опитваше вече да се свърже“, сподели още Ирена.

По време на цялата случка, за да помогне, се спира и още една жена, която е разхождала кучето си. Ирена отпраща автомобила, с който пътува и остава с баба Цветанка докато полицията не я откарва до дома ѝ.

„Полицаите си свършиха работата много бързо и професионално, като споделиха, че тъкмо се връщат от подобен случай и че напоследък тези болни хора са оставени без помощ от институциите“, каза още Димитър.

Ирена призова всички шофьори да бъдат много бдителни и човечни на пътя и да бъдат отзивчиви в подобни случаи.

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа