Категории: България

Енергийният министър: Има с около 15% повече количество горива спрямо 2021г.

Реклама

Енергийният министър отхвърли обвиненията на ГЕРБ – за сделката за газ на двойно по-ниска цена, както и за скандала около горивата

Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма – това заяви министърът на енергетиката Александър Николов относно твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена.

ГЕРБ отговори на Петков: Опозиционна партия сме, наша задача е да намираме кусури (ВИДЕО)

„Не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром”. Към момента проблем за електроенергийната система няма“, обясни той.

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно, обясни Николов.

„Булгаргаз” няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително Българският енергиен холдинг и правителството са приели мерки за това“, каза още Николов.

„Булгаргаз“ отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от „Газпром“. Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на „Булгаргаз“, така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас“, твърди енергийният министър.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, смята Николов. По думите му изнесените твърдения от последните два дни не са просто неверни, а са откровени лъжи.

„Мисля, че е ясно, че през последните няколко дни, особено със случващото се в Украйна, това е абсолютен пример. Организирано мероприятие срещу стабилността в държавата“, каза още Николов.

„Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза, за мен е обидно”, каза още министърът на енергетиката.

По думите му въпреки, че има относително успокоение в Щатите относно цените на петрола, отново се наблюдава растеж на цената. Съответно разходите за производство на каквито и да било горива в България оперативно нарастват.

„В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът през март миналата година е бил 210 млн. литра, а през тази е 243 млн. литра. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година“, поясни Николов.

Той посочи и че цените на нефта през последния месец са скочили значително, което допринася и за поскъпването на горивата. Еврото също е поевтиняло спрямо долара и това допълнително води до нарастване на цените.

„За информация на бивш енергиен министър държавният резерв се ползва при определени обстоятелства, които към момента не са налични“, каза Николов по повод призива на депутата от ГЕРБ да се разблокират количества горива.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди 9 часа

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 9 часа

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди 10 часа

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 10 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 11 часа