Категории: България

АПИ с подробна информация: Има ли затворени пътища заради снеговалежа

Реклама

Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, призовават от АПИ в съобщение до медиите.

Сняг вали в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. 305 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.
Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Поради обилен снеговалеж и за почистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите “Превала”, “Рожен”, “Печинско” и “Предел”, както и по път III-198 Гоце Делчев – Катунци през “Попови ливади” и път I-6 ГКПП Гюешево – Кюстендил. За почистване е ограничено движението на МПС над 12 тона на АМ “Тракия” в посока София, на територията на област Пазарджик. Поради снеговалеж и навявания е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – “Троянски”.

Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Зеленски: Войната с Русия е по-близо до края си

Според украинския президент Володимир Зеленски войната на Украйна с Русия е "по-близо до края си".…

преди 7 минути

ОТ НАП напомнят, че изтича важен срок

От Национална агенция за приходите (НАП) съобщават, че на 30 септември изтича срокът за подаване…

преди 17 минути

Нови случаи на задържани във Варна заради наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за трима мъже, задържани заради наркотици - един за притежание…

преди 28 минути

Специалист за грипа: Въпросът е не дали, а колко тежко ще боледува човек

По темата за грипа говори инфекционистът доц. Трифон Вълков. Той обясни, че не може да…

преди 33 минути

Това са районите във Варна и областта, които остават без вода на 24 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 44 минути

Доган ще води листата в Кърджали

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган регистрира листата си за изборите в Кърджали.…

преди 51 минути