in

Консулът на България в Одеса: Предстои рисков път за евакуираните хора от Украйна

Кадър: vBox7

Консулът на България в Одеса обясни, че помощта, която се оказва от българска страна към бежанците и тяхната евакуация, изобщо не е малка. Въпреки това на тях им предстои един доста дълъг и рисков път, задръстванията са огромни

„Предстои дълъг и рисков път на евакуираните от Украйна. Има страхотни задръствания. Три пункта съществуват в момента за напускане от Украйна към други държави”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Светослав Иванов, който е генерален консул на България в Одеса.

По думите му това, което прави българската страна, не е малко, а координацията между Министерство на външните работи и местните органи там е добра.

„Има осигурени автобус, които периодично се изпращат на границата. Аз поддържам връзка с нашето местно лице, което ме информира, че там има доста обществени хора, които също организират транспорт. Кметът на град Южни, който е след Одеса – Владимир Новатски, който е голям приятел на България, организира автобуси и в момента върви евакуацията на 400 деца. Така че хората са много активни“, каза Светослав Иванов.

Нощта в Одеса е преминала спокойно, но са се чували взривове. Това каза специалният пратеник на NOVA в Украйна. До десант обаче така и не се стигна. Очаква се около 100 души да бъдат извозени с автобуси от Одеса към България днес.

Според официалните агенции на Украйна в 3:20 часа в с. Тузла е имало взривове в бази. Взрив се е чул и тази сутрин към 6 часа.

„Ще пътуваме за България, нямаме приятели или роднини там. Чухме бомбардировките и взривовете“, разказа една от бежанките.

Хората се боят, повечето от тях не са в състояние да коментират случващото се.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/