in

Радев: Не е работа на НСО и ДАНС да ловят сняг пред премиера

Кадър: Facebook

Президентът е категоричен, че „не е работа на НСО и ДАНС да ловят сняг пред премиера“

„Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО и ДАНС да ловят сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят. Това и направиха. Не е работа на министри да дават оценка на работата на НСО”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Коментарът му е по повод случилото се по време на честванията за 3 март на Шипка, където премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки.

„Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Няма да искам оставки”, добави той.

Румен Радев посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на тази среща са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи.

„Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността на планове и модели за действие, в самата подготовка на пунктовете и най-вече на органите за управление, на хората, които трябва да управляват тези кризи, в подготовката на населението“, каза Радев.

„Аз очаквам от ресорните министри, институции и законодателите енергични мерки за създаване на такава единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите“, посочи президентът.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.