in

Георги Костов: Варна поема основния удар от бежанската вълна

Колаж: "Нова Варна"

Положението в Център за съдействие на бежанци от Украйна-Варна е доста напрегнато. 

Постоянно има автобуси, които пристигат и ситуацията става все по тягостна. Има хора,  които не са спали с денонощия. За няколко дни във Варна има вече настанени над 8000 човека. Основните нужди са постоянни, но възникват и някои извънредни.

Снимка: Facebook/Венцислав Сивов

Основният капацитет,  който може да се предложи е от община Варна – Спортна зала, лекари, автобуси и т.н. Координационната роля е на Областна администрация, която администрира и управлява центъра и координира държавни институции и тяхната функция при кризата. На този фон обаче възникват и доста въпроси. Въпроси, които са неудобни, но затворим ли си очите за тях всички ние ще страдаме. 

  1. Работят ли съвместно институциите и имат ли изобщо план какво ще ги правят всичките тези хора във Варна? Работи ли се по такъв план ?
  2. Какви първоначални очаквания създаваме в тези хора и реални ли са те за нас, като общество?
  3. Как другите силно засегнати държави постъпват и не е ли добре да вземем пример от тях?

На всички тези въпроси ние знаем отговора. Всички ние знаем отговора, но стремежа и желанието ни тласкат в друга посока. Дано да можем да си помогнем, както помагаме на бежанците от Украйна.

В Центъра за съдействие на бежанци ежедневно ще се обявява от каква помощ и дарения имат нужда. Можете да ги видите тук – https://www.facebook.com/VarnaForUkraine

Във вторник, 8-ми март, бе обявено, че Центърът за съдействие на бежанци от Украйна има нужда от места за настаняване, от финансова помощ, от маски, от дълготрайни хранителни продукти, както и от храна за домашни любимци. От Центъра отправиха молба гражданите, които имат желание да помогнат, да не носят употребявани дрехи. Повече можете да прочетете ТУК.

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.