Категории: Свят

Зеленски: Днес трябва да бъдем единни в осъждането на това военно престъпление на Русия

Реклама

Това заяви в свое обръщение към „европейци, украинци, мариуполци“ президентът на Украйна Володимир Зеленски

„Eвропейци! Украинци! Мариуполци!

Днес е денят, който определя всичко. Определя кой на чия страна е. Руски бомби паднаха върху болница и родилен дом в Мариупол. Детска болница. Родилен дом, който работи! Сградите са разрушени. Към момента има 17 ранени. Отстраняването на отломките все още продължава. Хората навреме започнаха да се крият от въздушната атака“. С тези думи започва Зеленски обръщението си.

„Детска болница. Родилен дом. С какво заплашиха Руската федерация? Що за държава е Руската федерация, която се страхува от болници, страхува се от родилни домове и ги унищожава? Това вече е отвъд зверството. Всичко, което правят окупаторите с Мариупол, е отвъд зверството. Европейци! Украинци! Мариуполци! Днес трябва да бъдем единни в осъждането на това военно престъпление на Русия, в което се отразява цялото зло, което окупаторите донесоха на нашата земя.

Всичките разрушени градове. Какво направиха с Волноваха, Харков, Изюм, Охтирка, Чернигив, Бородянка, Гостомел, Житомир и десетки други украински градове, които никога не са представлявали заплаха за Руската федерация? Разрушените болници. Разрушените училища, разрушените църкви, обикновени къщи. И всичките убити хора. Убитите деца. Авиационната бомба в родилния дом е последното доказателство. Доказателство, че се извършва геноцид на украинците“, продължи украинският президент.

„Европейци! Няма да можете да кажете, че не сте видели какво ставаше с украинците, какво ставаше в Мариупол с мариуполците. Вие видяхте. Вие знаете. Затова трябва да засилите санкциите срещу Русия, така че тя повече да няма възможност да продължава този геноцид“, призова Зеленски.

„Ние не сме правили и никога не бихме направили нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, пък и в която да е област. С нито един град на земята. Защото сме хора. А вие?“, продължи той.

„Говорих днес с Президента на Европейския съвет Шарл Мишел и Президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Също така работихме и разговаряхме с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. С премиер-министъра на Обединеното кралство Борис Джонсън. Благодаря ти за подкрепата, Борис.

Партньорите са напълно информирани за случващото се в нашия Мариупол. И за ситуацията във всички други региони на Украйна, където военните действия продължават. Правим всичко, за да накараме Русия да усети последствията от своите действия. Правим всичко, за да осигурим най-накрая нашето небе. Благодарен съм на огромното мнозинство украинци, които подкрепят тази позиция. Които събират подписи, които убеждават своите познати на Запад, пишат в социалните мрежи, организират митинги.

Заедно трябва да върнем смелостта на някои западни лидери. За да направят най-накрая това, което трябваше да направят в първия ден на инвазията. Или да затворят украинското небе за руски ракети и бомби, или да ни дадат бойни самолети, за да можем да направим всичко сами. Паузата без решение стана просто смъртоносна.

Сега с нетърпение очаквам да се срещна с лауреатите. Но ще бъде след победата. След победата на Украйна“, заяви Зеленски.

Президентът на Украйна завърши обръщението си с думите „Слава на Украйна!“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 8 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 8 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 8 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 9 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 9 часа

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия "Нова…

преди 9 часа