in

Сергей Лавров: Специалната военна операция ще продължи и се движи по плана на Путин

Кадър: YouTube

След срещата между украинския и руския външен министър Лавров заяви, че Русия не е нападала Украйна. По думите му страната е била изправена пред заплаха и е трябвало да защити Донецк и Луганск 

Специалната военна операция в Украйна ще продължи и тя се движи по плана на президента Владимир Путин. Това коментира на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров след срещата с украинския му колега Дмитро Кулеба в Турция.

„Ние не сме нападнали Украйна”, категоричен бе Лавров. Той заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити Донецк и Луганск, които смятат за независими от Украйна. Дипломатът обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит.

Лавров заяви, че по време на срещата с Кулеба са обсъдени хуманитарни въпроси, действията на войските за защита на цивилното население, коридорите за евакуация, доставките на храни и стабилността на цените в Европа.

На въпрос за бомбардировката на болницата в Мариупол, той посочи, че медиите не са представили балансирано случилото се вчера, в сградата не е имало пациенти и тя е била под контрола на украинските „радикали”.

Лавров обясни, че преди три дни руската делегация е съобщила на Съвета за сигурност на ООН, че болницата е била „превзета” от украински радикали и „всички майки и медицински сестри са били изгонени от там”.

Руският външен министър обвини Пентагона, че използва украинската територия за разработване на патогени, които биха могли да се използват за създаване на биологични оръжия – твърдение, което САЩ определиха като „абсурдно”.

Обвинение към Запада Лавров отправи и за това, че „действа опасно”, като доставя оръжия на Украйна. Заяви, че това е нарушение на „всички техни така наречени принципи и ценности”. Запитан дали Русия има планове да напада други държави, Лавров отговори отрицателно, уточнявайки, че и Украйна не е била нападната.

Дипломатът заяви, че не вярва, че противопоставянето между Русия и Запада по отношение на Украйна ще доведе до ядрена война. „Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война”, каза Лавров. Той определи слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави като „измислици”.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/