in

Д-р Ирена Радева: В детски градини не се приемат деца на бежанци без имунизационен календар (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Медицинският документ за ваксинации на децата на украинските бежанци е изключително важен при кандидатстване за детска градина или ясла, категоричен бе директорът на РУО-Варна д-р Ирена Радева

„Имаме случаи, в които украинските граждани са успели да вземат със себе си документите за образование, които имат. В този случай те минават през РУО и съгласно наредба 11 за оценяването, ние успяваме да легализираме тези документи, с оглед по-бързото насочване и включване на учениците в образователната система. В момента по-голяма част от вълната са без документи. Те първо трябва да получат документи за бежанец“, обясни директорът на РУО-Варна д-р Ирена Радева.

„От началото на тази седмица имаме около 15 документа подадени при нас. На сайта на РУО Варна са публикувани телефони на експерти, които могат да консултират украинците“, каза още тя.

„Важно за детските градини и за детските ясли е медицинският документ. Трябва да има съответните картони с вписаните имунизации в имунизационния календар. Има известно разминаваме между двата имунизационни календара – на Украйна и нашия“, допълни д-р Радев.

„Без документ за обра, ние не знаем какво е нивото на знание и с комисия се определя в кой клас да бъдат включени децата. В този случай може да се осигури преводач, ако не се владее руски или английски“, каза още директорът на РУО.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.