in

Отпада зеленият сертификат за депутатите в НС

Колаж: "Нова Варна"

Предложението бе направено от партия „Възраждане“ и бе прието на днешното заседание

На заседанието днес Народното събрание прие предложение за отпадане на зеления сертификат за достъп до сградите на Народното събрание. То бе внесено от партия „Възраждане“ и получи подкрепата на 157 народни представители. Трима се обявиха „против“, а един се въздържа.

Депутатите приеха и редакционното предложение на Ива Митева от ИТН това да се случи от 14 март.

В рамките на дебата проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че социалистите са имали най-разумен подход от самото начало на пандемията досега. Според него е трябвало депутатите да бъдат на висотата на политическата си роля, а не на желанието да осъществят една или друга мечта.

Костадин Костадинов му отговори, че решението за сертификата е политическо. По думите му, няма какви други да бъдат изказванията от парламентарната трибуна освен политически.

При дискусията Александър Симидчиев отбеляза, че „Демократична България“ ще подкрепи предложението, но изтъкна, че в парламентарната комисия по здравеопазване няма разпределено за разглеждане подобно решение, а все пак това е здравен въпрос. „Проблемът не е митичен, както някои политици твърдят, а здравен и често ставаме свидетели на политизиране на темата“, коментира той.

„За разлика от политиците, на лекарите и научните работници се налага да четат данни и тогава да говорят, каза председателят на здравната комисия Антон Тонев. Имаше много политически изказвания от тази трибуна, надявам се да няма повече вълни, в които да загиват близо 39 хил. български граждани, а много други да бъдат инвалидизирани“, допълни той.

„Решенията по COVID кризата бяха изцяло политически от самото начало, отговори председателят на ПГ „Възраждане“ Костадин Костадинов. И отбеляза, че и днешното решение е политическо. Нека не влизаме в тематика, в която говорим за добри експерти и лоши политици“, призова той.

Припомняме, че на 7 януари депутатите гласуваха достъпът до сградата на Народното събрание да се осъществява само със зелен сертификат.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.