Категории: Свят

Потресаващ разказ на лекар от болницата в Лвов: Как се лекуват онкоболните деца в Украйна?

Реклама

В момента онколозите се занимават само със симптоматично лечение. Д-р Александър Истомин, който е в детската болница в Лвов, заяви, че при тези условия в бомбоубежищата и заради липсата на медикаменти, пациентите могат да получат усложнения

„Страхувам се, че ако не спре агресията на Путин и Русия, пациентите в детската онкология, ще станат повече“. Тази мрачна прогноза направи в „Денят започва“ д-р Александър Истомин, детски лекар, който в момента е в детската болница в Лвов. По думите му при липсата на лекарства и химиотерапия в мазетата, съществува риск лечението да не е успешно и да се развият рецидиви. Пътуването при евакуация води до инфекциозни усложнения, каза още той.

Д-р Истомин заяви, че в момента онколозите се занимават само със симптоматично лечение. Децата не могат да се лекуват в Киев и в другите градове, защото постоянно има бомбардировки. Самият той не е почивал 11 дни. Пациентите от детската онкология в Киев вече са евакуирани.

„Не можем да оказваме специализирана помощ. Провеждането на химиотерапия в мазетата е в нарушение на всички стандарти на лечение. Ние сега работим като лекари евакуатори – помагаме на нашите пациенти да напуснат страната и да се лекуват в чужбина. Всички пациенти в Киев са евакиурини, някои с помощта на коорданиционната група, други самостоятелно. В Киев евакуирах 90 пациенти при минусови температури. Всички онкопациенти на детска възраст са или в Полша или се готвят да заминат за Полша. Пациентите от Чернигов, Одеса, Харков и други градове също са евакуирани“, разказа д-р Истомин.

Сега в болницата в Лвов има над 180 деца. Някои са в по-тежко състояние, други по-леко. Д-р Истомин заяви, че не могат да приемат повече пациенти. Очаква се дипломатически конвой за евакуация, защото не могат да се лекуват толкова пациенти в регионален център.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Участничка от втория сезон на Ергенът е бременна

Ирина Карабаджак, позната от втория сезон на „Ергенът“, сподели вълнуваща новина в социалните мрежи –…

преди 27 минути

Силна магнитна буря ни връхлита днес

Магнитна буря обхваща Земята днес (25 септември). Според учените пикът на събитието е бил около…

преди 37 минути

Нов спор в държавата: Колко да бъде минималната заплата през 2025 година?

От КНСБ дават предложение минималната работна заплата (МРЗ) да бъде определяна от заплатата за издръжка.…

преди 45 минути

Важно предупреждение: Взривяват 160-метров стоманобетонен комин край Варна

На официалния интернет сайт на Община Девня беше обявено важно съобщение. Очаква се днес да…

преди 49 минути

„Червена тревога“ в Кипър

В кипърски медии се съобщава, че Кипър е в "червена тревога" заради възможно разрастване на…

преди един час

България ще бъде домакин на учение на НАТО

Стана ясно, че страната ни ще бъде домакин на учение на НАТО за отговор на…

преди един час