in

28 000 украинци във Варна. Нито един не е болен от Covid-19

Колаж: "Нова Варна"

Около 28 000 е броят на украинците във Варна. Близо половината от този брой са преминали през Центъра за съдействие на бежанци. На съвместен брифинг на областния управител на Варна и представител на РЗИ-Варна, стана ясно, че за момента няма данни за бежанци от Украйна, пристигнали в града с положителна проба за Covid-19

„Към момента в заповедта, която излезе, е записано, че тези граждани, които идват от Украйна, трябва да бъдат със сертификат – или за преболедуване, или за ваксиниране, или трябва да бъдат с отрицателен резултат от изследване за Covid-19. Ако няма такъв, на тях им се прави бърз антигенен тест“, обясни д-р Мая Томова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ на брифинга.

„До онзи ден, на самата граница, когато имахме видеоконферентна връзка с Министерството и представители на РЗИ, беше казано, че в Русе, Видин, Силистра и Добрич им се правят такива бързи антигенни тестове. Към момента нямаше информация за украинци с положителни проби за Covid“, каза още д-р Томова.

Тук възниква въпросът, на който д-р Томова даде отговор – при евентуална положителна проба за Covid и липса на постоянен адрес на бежанците, къде ще бъдат карантинирани те?

„Според информацията от колегите в други градове в България повечето, поне в област Бургас, са настанени при познати, приятели или в техни лични имоти. Малко са хората, които са под наем или трябва да бъдат настанени в някакви жилища. Винаги, когато има такъв положителен резултат, предполагам, че ще дадат адрес, на който ще бъдат карантинирани, но към момента нямаме такава информация за заразени с коронавирус“, допълни директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ на брифинга.

„Има около 28 000 украинци във Варна, но това не означава, че всички са минали през Центъра за съдействие. Може би около половината са преминали оттук. Тези, които са с туристически профил, са успели навреме да пристигнат с личните си автомобили във Варна. Ако те, въпреки това, поискат да получат помощ, могат да дойда в Центъра за съдействие“, каза областният управител на Варна Благомир Коцев и дори призова всички бежанци да се насочат на там, за да може да се води и статистика.

Същевременно от Центъра съобщиха от какво имат нужда в момента, като заявиха, че задължително се нуждаят от предпазни маски срещу Covid-19:

„Молим хората, които помагат, да не носят вече храна и дрехи, тъй като за момента те не са толкова необходими. Украинците, когато дойдат тук, имат нужда от храна на място. Необходими са още хигиенни материали, маски – задължително, дълготрайни храни, които могат да бъдат раздавани тук на момента, вода, търсим и доброволци“, каза още областният управител.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/