in ,

Георги Костов: Събудете се. Това не е бизнес, а държавата. Войните за олиото ви го доказаха

кадър: "Нова Варна"

Стратегическа грешка е да не управляваш, докато планираш. Стратегиите за минимизиране на щети са добри за бизнес моделите, но в държавното управление е съвсем друго. Войните на олиото показаха един различен поглед на българина, който явно не се интересува от мнението на политиците. Защо ли ?!? Миля, че в Библията го пише „……. по делата ще ги познаете“(Матей 7:20) 

Ще изразя, моето мнение във факти, защо се стигна да загине човек на опашка за олио през 2022 г.

Да започнем малко по-отдалеч. Още през есента на 2021 г. цената на слънчогледа скача с над 50 %. Формирането на пазарната цена на олиото е на база бъдещи реколти. През зимата активно се заговори, че ще има драстично повишение на олиото в началото на пролетта, а с започването на войната и липса на слънчоглед.

След започването на войната и набъбващата инфлация засили притесненията на домакинствата и всяко покачване на основен продукт е във фокуса на хората. На този фон покачването на олиото предизвика общественото внимание и започнаха да циркулират снимки с повишените цени на олио.

Това привлече вниманието на един от министрите и той явно заплаши търговците.

“Обръщам се към всички: Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази паника вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега така ви манипулират с олиото“, каза Нинова и обяви, че ще се разправи със спекулата, като сезира КЗК. 

В правомощията на КЗК е да провери дали няма сговаряне на цените при производителите на олио в България – пет-шест са големите фирми, пазарът не е голям. Комисията може да започне секторна проверка за нарушение на чл. 15 и 21 от Закона за защита на конкуренцията – за забранени споразумения, както и злоупотреба с господстващо или монополно положение. Подобни проверки обаче траят месеци, а ако изобщо бъдат доказани нарушения на антимонополното законодателство, има глоби до 10% от оборота за предишната финансова година. После започват да се точат дела. Така например през 2018 година Върховният административен съд потвърди решение на КЗК от 2013 година, с което бяха глобени няколко дружества за производство на бутилирано слънчогледово олио – заради картел. Сумата беше смешна – малко над 2 милиона лева.

В същото време обаче големите търговски вериги реагираха по пазарен начин на ситуацията и решиха да освободят пазарните си количества.

Голяма верига го пуска на 2,99 тази събота

Въпреки явно заложената социална бомба, правителството не реагира по никакъв начин, разчитайки посланията да са повлияли на хората. И се стигна до събота 12.03.2022 г.

Битка за олио по магазините във Варна и страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

снимка: колаж „Нова Варна“

Очевидно е, че голяма част от народа не вярва на политическият елит. Очевидно, е че не може да надмогнем българския нрав.

Реакция по места почти липсваше. Тази криза разтресе из основи устоите на нашето общество, извади на показ разкъсания интегритет и показа скритите ни дефекти, които ние се правим, че не виждаме – обществено безразличие, безочие и много други.

Основна вина обаче има властта и нейните действия. Докато планират и анализират, трябва да не забравят, че трябва и да управляват. Страхът от грешни действия в бизнеса, пази от фалит, страхът от грешни действия в държавата отчуждава хората. Политиците са длъжни да вземат решения, да променят, да действат, ако сгрешат да се коригират и да продължат. Бездействието срива техните рейтинги много повече от грешките. Това е основната разлика с бизнеса. Губейки доверието на хората, какъвто и план и растеж да реализират, те няма да получат одобрение. Своевременните действия и решения, са по важни от фючърсите на политическото говорене.

И тук в този случай няма извинение. Можеше поне по една патрулка да пратят, на време и да регулират талпите. За жалост това доведе и до фатален край.  Дали се променяме! Да променяме се, но всеки сам за себе си.

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.