Категории: Черноморие

Бургаска гимназия спечели всички първи места във втори кръг на Националните състезания по професии

Реклама

Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката. Всички първи места във втори кръг спечели бургаската гимназия по туризъм

В регионалния кръг на Националните състезания по професии за учебната 2021/2022 година, първо място и златен медал в категория „Най-добър млад готвач“ спечели Фани Киселова от ХII в клас в ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Ганка Ангелова. Тя приготви две кулинарни изделия – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие, вариация на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос.

Първо място и златен медал в категория „Най-добър млад сервитьор“ спечели Венцислав Сребрев от ХI клас на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Анна Тодорова. Неговата задача беше да предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие червено вино (с коркова тапа) – за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.

Участници в регионалния кръг на Националните състезания за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР“ за учебна 2021/2022 година бяха ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката, а партньори са Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг и Българска асоциация на професионалните сомелиери.

Цел на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на придобити знания и умения в конкретна работна ситуация, както и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

Състезанието се състоя от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения. Готвачите – да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие, да аранжират по три порции от предястието и основното ястие – по 1 за оценка от журито и за експониране, а третата порция се разделя на две, за да бъде поднесена от сервитьора на гостите.

Сервитьорите посрещат и настаняват гостите, устно представят менюто (на български и чужд език), обслужват гостите, като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Декантират или представят виното в зависимост от менюто.

В тази оспорвана битка представителите на ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ постигнаха първи в историята на гимназията успех – две първи места в двете категории.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 15 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа