in

Министър Денков каза кога ще отпаднат Covid тестовете за учениците

Кадър: Facebook

Образователният министър с коментар дали и кога ще отпадне тестването на учениците и какви мерки ще бъдат предприети за пристигащите деца и младежи от Украйна

Решението за отпадане на тестването на учениците е на Министерството на здравеопазването, защото те следят за здравето на децата, посочи министърът на образованието Николай Денков.

„В момента правилата са, че ще отпадне тестването на учениците, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000. Към края на миналата седмица 60 общини бяха в тази ситуация. Голяма част от децата вече не се тестват. Важно е как ще се развие ситуацията в следващите дни“, посочи той.

„Има успокояване, има спадане. Ние следим колко са карантинираните ученици и учители, но след това правилата ги задава Министерството на здравеопазването“, добави Денков.

Денков съобщи, че към края на миналата седмица е имало около 11 300 деца и младежи под 18г. в България от Украйна, като част от тях може и да излязат от страната.

„Около 20 000 деца биха могли да бъдат включени в образователната ни система без съществена реорганизация, включвайки ги в паралелки, в които има места. Много важно е първо да бъдат настанени семействата. Те трябва да подадат молби към регионалните образователни управления и те ще бъдат насочени към свободните места в училище. Ако това, което се случва в Украйна, продължи, тогава ще се наложи друга организация – да се отварят паралелки. С колегите обсъждаме да можем да стигнем до около 100 000 деца. Имаме и около 6 500 места в  центровете за личностно развитие, където също могат да влязат украинските деца за извънкласни дейности“, коментира още Денков.

„Деца, които имат двойно гражданство, могат веднага да бъдат включени в системата. Има подадени документи от такива семейства, очакваме здравните власти да кажат кога могат да влязат в образователната система“, каза още Денков.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.