Категории: Любопитно

Четири причини да се отдавате на дрямка малко по-често

Реклама

Оказва се, че дрямката носи няколко изключително големи ползи за здравето и работата на мозъка, като тези твърдения са подплатени от множество научни изследвания

Намирането на време за подмладяване и възстановяване сред ежедневните задължения може да бъде трудно, но дрямката има ползи, които могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве и производителност.

Ето четири причини да отделяте по малко време за дрямка, изтъкнати от CNN:

 

Дрямката може да зареди батериите на мозъка ви

Финансирано от НАСА проучване върху астронавти установи, че дремките до два часа и половина подобряват работата на паметта. Работната памет включва фокусиране на вниманието върху една задача, докато се задържат други задачи в паметта, така че лошата работна памет може да доведе до грешки, според съобщение на НАСА. Кратка дрямка също може да ви накара да се почувствате по-спокойни.

 

Ще имате по-нисък риск от сърдечни проблеми

Дрямката веднъж или два пъти седмично може да намали риска от инфаркт или инсулт, според проучване от 2019 г., публикувано в списание Heart.

След проследяване на повече от 3400 души на възраст между 35 и 75 години в продължение на малко повече от пет години, изследователите установиха, че тези, които се отдават на случайни дремки веднъж или два пъти седмично, от пет минути до един час, са с 48% по-малка вероятност от сърдечен удар, инсулт или сърдечна недостатъчност.

 

Дрямката може дори да ви помогне да влезете във форма

Проучване от 2020 г., фокусирано върху дамите, установи, че колкото повече са лишени от сън те, толкова по-вероятно е да консумират добавена захар, мазни храни и кофеин.

Липсата на качествен сън може да доведе до преяждане, тъй като се смята, че недостатъчният сън стимулира глада и потиска хормоналните сигнали, които съобщават за ситост. Констатациите са важни, тъй като жените са изложени на висок риск от затлъстяване и нарушения на съня, които могат да бъдат предизвикани от висок прием на храна, казаха изследователите.

Установено е, че дрямката подобрява дори цялостното качество на нощния сън.

 

Може да ви помогне да подсилете креативността си

Дясната страна на мозъка ви може да изпита умствена искра по време на дрямка, предполагат изследователи. Дясната страна е полукълбото, което се свързва най-много с творчески задачи, като визуализация и мислене, докато лявата е по-аналитична.

В проучване от януари 2020 г., включващо 2214 възрастни китайци на възраст 60 и повече години, участниците, които са дремнали следобед от пет минути до два часа, показват по-добра умствена пъргавина от тези, които не са го направили.

Дрямката може да не гарантира успех във всеки аспект от живота ви, но може да подобри здравето ви и да рестартира мозъка ви. Сега заспивайте!

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 3 минути

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 22 минути

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 39 минути

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди един час

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Коментар по темата направи Габриела Руменова - основател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите". По нейни…

преди един час

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 3 часа