Категории: Варна

10-годишен украинец, избягал от войната, ще тренира безплатно своя любим спорт във Варна

Реклама

10-годишният Марк, избягал заедно с майка си от войната в Украйна, ще продължи да тренира безплатно тенис в град Варна. В знак на съпричастност клуб „Черно море Елит“ подава ръка на момчето и му предоставя безвъзмездно терен за тренировки. Клубът ще приеме и други украински деца да тренират при тях  

10-годишният Марк и неговата майка са сред многото бежанци от Украйна у нас. От няколко дни те са на сигурно място във Варна. Голямата любов на момчето е тенисът. И във Варна то ще продължи да тренира в клуб „Черно море Елит“. В знак на съпричастност спортният клуб ще предоставя терена си на Марк напълно безплатно.

Смразяващият вой на сирените в Одеса накарали Марк и майка му Аня да вземат най-необходимото и да избягат от ужаса на войната. Пристигат във Варна в началото на март и се настаняват при свои близки.

„Тъй като аз съм от Украйна, а там сега има война, в България ще се чувствам по-добре, за да не виждам всичко това“, казва момчето пред БНТ.

Във Варна Марк ще продължи да тренира тенис, но вече с нови приятели. Ръка му подават от местен спортен клуб. Марк е на тенис кортовете от 6-годишен и въпреки че се е разделил с дом и приятели заради войната, продължава да мечтае.

„Мечтая да стана първа ракета в света“, признава той.

От варненския клуб по тенис са готови да приемат и други украински деца, които да тренират при тях.

„Децата от Украйна ще тренират безплатно и това един жест на добра воля, на солидарност. Всички в момента гледаме тези, които имат нужда и от тенис, и от други неща, да им помогнем“, казва Огнян Илиев, председател на Тенис клуб „Черно море Елит“ – Варна.

Марк и майката му ще останат във Варна поне един месец, като се надяват дотогава войната да свърши. Помощ им оказва чичото на детето, който живее в Литва, но познава Варна от летните почивки тук.

„Тук не са толкова далече от Одеса. Те се надяват всеки ден, че ще могат да се върнат в родния си град. Надяват се, че наближава краят на войната и ще има мир по целия свят“, казва Руслан, чичо на Марк.

А докато Марк се завърне в Одеса, новите приятели и тенисът ще му помогнат да забрави воя на сирените и спомена за войната в родината.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 9 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 10 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 10 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 10 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 11 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 11 часа