in

Климатолог: Ставаме свидетели на температурни аномалии

Кадър: bTV

Времето през настоящия месец е доста нетипично за март. Ставаме свидетели на температурни аномалии, като на Балканите температурите са много ниски. В София в неделя е измерена най-ниската температура за този ден, като е отчетен рекорд 

„В неделя (13 март) беше измерена най-ниската температура в София, откакто се водят метеорологични наблюдения – минус 10,8°. Това е рекорд за столицата за тази дата“, обяви в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Отделно от това миналата седмица е била най-студена от цялата зима – средната температура е била по-ниска, отколкото през януари.

„Тази неделя – 20 март, пък посрещаме астрономическата пролет. Температурите обаче отново ще са ниски за този период“, предупреди проф. Рачев.

По думите му в момента сме свидетели на температурни аномалии – в Северна Европа е доста топло за сезона, а в Южна Европа, особена на Балканите, е ужасно студено.

„Предвижданията са последните пет дни от март да са доста топли“, каза още климатологът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/