in

Можете да добавите до 13 години към живота си с помощта на храната

Снимка: Pixabay

Това са твърденията на изследователи, провели проучване по темата. Диетата ви следва да включва по-малко червено месо и повече растения

Промени в начина ви на хранене могат да добавят до 13 години към живота ви, според наскоро публикувано проучване, особено ако започнете, когато сте млади, пише CNN.

Изследването създаде модел за това какво може да се случи с дълголетието на мъжа или жената, ако заменят „типичната западна диета“, фокусирана върху червеното месо и преработените храни, с „оптимизирана диета“, фокусирана върху яденето на по-малко червено и преработено месо и повече плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки.

Според проучване, публикувано в списание PLOS Medicine, ако една жена започне да се храни оптимално на 20-годишна възраст, тя може да удължи живота си с малко над 10 години. А мъж, който се храни с по-здравословна диета от 20-годишна възраст, може да добави 13 години към живота си.

Фокусирането върху по-здравословната диета може също да удължи и живота на възрастните хора, се казва в проучването. Започвайки от 60-годишна възраст, една жена все още може да удължи живота си с осем години. А мъжете, които започват по-здравословна диета на 60-годишна възраст, може да добавят почти девет години към живота си.

Стилът на хранене на растителна основа може дори да бъде от полза за 80-годишните, според проучването: мъжете и жените могат да получат около 3,5 години допълнителен живот от промени в диетата.

„Идеята, че подобряването на качеството на диетата би намалило риска от хронични заболявания и преждевременна смърт, е отдавна установена и е логично, че по-малко хронични заболявания и преждевременна смърт означават по-голяма продължителност на живота“, каза д-р Дейвид Кац, специалист по превенция и лайфстайл медицина и хранене.

Яденето на по-малко червено и преработено месо като бекон, колбаси и консервирани деликатеси също е свързано с по-дълъг живот. Червеното и преработеното месо са свързани със значителни рискове за здравето, включително коронарна болест на сърцето и рак на червата.

„Има значителни доказателства, че преработеното месо може да причини рак на червата, дотолкова, че Световната здравна организация го класифицира като канцерогенно от 2015 г.“, твърди епидемиологът на Оксфордския университет Тим ​​Ки, член на Научния консултативен комитет по хранене на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство.

Замяната на червено и преработено месо с постно птиче месо, риба и растителни протеини е един от начините за бързо подобряване на диетата, казват експерти.

Растителните протеини включват соя, нахут, леща и други бобови растения, тофу, темпе, ядки, семена и пълнозърнести храни като киноа. Някои зеленчуци, като броколи, също съдържат по-високи нива на протеин.

Един от начините да включите повече растения в диетата си и да консумирате по-малко червено месо е средиземноморската диета, която печели най-добрата диета пет години поред, според U.S. News & World Report.

Лесен начин да започнете да се храните по средиземноморски начин е да приготвяте едно ястие всяка седмица на базата на боб, пълнозърнести храни и зеленчуци, като използвате билки и подправки.

Превод и редакция: Пламена Сутева, „Нова Варна“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/