Категории: България

Финансовият министър проговори за инфлацията: Какво ни очаква до края на годината?

Реклама

Министърът на финансите заяви, че до края на 2022 година ни очаква по-голяма инфлация. Той обясни, че в актуализацията на бюджета трябва да се предвидят средства за справяне с бежанската криза  

„Очаква ни по-голяма инфлация до края на годината“, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеообръщение към годишната среща на бизнеса с правителството. Василев е на работно посещение в Брюксел.

Според него трябва прецизно да се моделира ефекта на сравнително голяма бежанска вълна в България. Възможността да си помогнем взаимно там, където можем, и да имаме обща позиция на външни пазари, би помогнало за овладяване на кризата и успокояване на европейската икономика като цяло, подчерта финансовият министър, цитиран от novini.bg.

Той уточни, че в актуализацията на бюджета ще трябва да се предвидят големи допълнителни буфери за справяне с бежанската криза от Украйна, както и за продоволствие.

По думите му Европа и светът са много различни от гледна точка на бизнеса, доставките и големите групи ресурси. Залагаме промени в относителните цени и тегла в големи групи стоки. В следващите 5 години ще имаме различен пазар, очаква Василев. Най-важното, за което обаче сме отвикнали да мислим е физическото наличие на стоки и логистиката, свързана с физическото наличие на стоки, според него.

Правителството работи по сценарий, ако има малка или няма реколта в Източна Европа. Василев отбеляза, че има едно твърдо намерение на европейските икономики да се отреже сравнително бързо суровинната зависимост от Русия. Доста реално е това да се случи, но всичко зависи колко бързо се действа. В срок от 2-3 години трябва да имаме доста алтернативна база, върху която да е стъпила европейската икономика, надява се Василев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 27 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 28 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 2 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 2 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 5 часа