Категории: Варна

Благомир Коцев: Обсъждаме идеята да се определят паркинги за украинските автомобили във Варна (ВИДЕО)

Реклама

Много варненци се дразнят от това, че украински автомобили нарушават правилата за движение в града. Областният управители обясни, че ще бъдат предприети мерки да се насочат украинските автомобили към определени паркинги, за да не паркират в синята зона

Днес на съвместен брифинг на областния управител на Варна Благомир Коцев, Николай Стефанов – управител на Центъра и областен координатор на Продължаваме Промяната за Варна и Светослав Георгиев – говорител на Центъра, бе оповестена информация за актуалната обстановка и работата в Центъра

„В момента наплива не се променя, дори бих казал, че е леко завишен. Минават по 500-600 човека на ден през Центъра, но успяваме да се справим със ситуация. За щастие вече имаме и доста голяма помощ от държавата. Това отне известно време. Със статут за временна закрила, който бе обявен вчера, вече има основание всяка една институция да командирова свои кадри в Центъра във Варна. Ще бъде направено запитване към всяка една от институциите, за да видим с какво може те да съдействат“, каза областният управител на Варна Благомир Коцев на брифинг.

„Имаме и 10 човека от Общината от тази сутрин. Ще направим точен график и ще гледаме да спазваме работното време на всеки един човек. Ако има извънреден труд, той ще бъде заплатен“, увери Коцев.

„Не е изчерпан капацитетът за настаняване на бежанци във Варна. Опитваме се да ги насочваме и към други места, за да се концентрира всичко тук. Така гледаме да облекчим и хотелиерите, тъй като повечето хотели не са пригодени за зимни условия и съответно ще има трябва някакво време. Насочваме бежанците и към „Златни пясъци“, очакваме още няколко хотела там да отворят, преговаряме и с „Албена“, но и на тях им трябва време за реакция“, обясни още областният управител.

„Доста варненци се дразнят от факта, че много украински коли циркулират из града и нарушават правилата за движение. Поели сме инициативата да разговаряме с Общината и с Пристанище Варна да се определят паркинги, към които да насочваме украинските автомобили. Тоест идеята е да използваме буферни паркинги в периферията и близо до центъра на града, където да насочваме украинците, за да не се налага да паркират в синята зона. Може би по-добрият вариант е да са в Централната част, защото ако са в периферията те трябва да си намерят начин да използват градския транспорт, а много от хората нямат такава възможност в момента“, обясни още Благомир Коцев.

„Центърът вече има банкова сметка за дарения, която е обявена на нашите информационни канали. Изпращаме я и до доброволци в Европа, които искат да помогнат, но нямат възможност да дойдат на място и помагат с финансови средства. Освен към доброволците изказваме благодарност и към огромното количество фирми, които помагат. Наистина вълната на съпричастност е доста голяма, нямаме статистика колко са фирмите, но може би около 100/200“, каза още от Центъра за съдействие на бежанци.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 26 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 35 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 37 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 40 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 43 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час