Категории: Варна

СБАЛОЗ-Варна се включва в инициативата за безплатни перуки за онкоболни жени

Реклама

Онкологична болница-Варна се включва в националната инициатива за предоставяне на безплатни перуки за онкоболни жени. Този петък ще се проведе информационна среща. Предоставени са над 40 перуки и всяка от пациентките в болницата може да избере най-подходящата за себе си

„Красива всеки ден“ – „Жените в онкологията“ за жените с онкологични заболявания е мотото на информационната среща: „Как да поддържаме здравето и красотата си по време на химиотерапия и лъчетерапия“.

„Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ става част от националната благотворителна инициатива на сдружението „Жените в онкологията“ за предоставяне на безплатни перуки за дами, диагностицирани с рак на млечната жлеза, които са в процес на химиотерапия. Предоставени са над 40 перуки, от които жените, пациенти на болницата, ще могат да изберат най-подходящата за тях. За това ще помагат благотворително фризьор Елена Господинова, както и инициаторът на „Училище за грим“, което вече три години успешно помага на онкоболните жени да се чувстват красиви и желани дори в болестта – Илияна Начкова.

Освен с избора на перуки, жените, ще бъдат запознати накратко с методите на лечение и очакваните последствия от тях. Пред тях ще говорят Д-р Христина Ивановска, лъчетерапевт в СБАЛОЗ – Варна и член на Управителен съвет на „Жените в онкологията“. Темата на нейната презентация е: „Лъчелечение при карцином на млечна жлеза в ерата на Високотехнологичната лъчетерапия“. Лектор ще бъде и медицинският онколог доц. д-р Ася Консулова, председател на „Жените в онкологията“ – България. „Хирургия при карцином на млечната жлеза – от биопсията до естетиката“ е темата на хирурга д-р Моника Занева. Към жените в залата ще се присъедини онлайн и актрисата Гергана Стоянова.

Жените с онкологична диагноза ще получат и професионални съвети за поддържане на кожата по време на лъчетерапия и химиотерапия, ще научат и как да овладяват нежеланите  ефекти от болестта с медицинска козметика.

Специализирана фирма за производство на медицински храни с допълнителен калориен прием ще представят възможностите дамите да поддържат тялото си в добра кондиция при страничните ефекти на химио и лъчетерапията.

Информационната среща „Как да поддържаме здравето и красотата си по време на химиотерапия и лъчетерапия“ ще се състои на 18-ти март, 2022 г. от 14:30 ч. на територията на „Отделение по лъчелечение“ в сградата на Диагностично-консултативния блок на бул. „Цар Освободител“ 100 (приземен етаж).

Програма:

14:30 ч  – откриване на информационната среща

14:35-15:30 ч – консултации с фризьор, гримьор и избор на перуки

15:00 ч. – дистанционно включване на актрисата Гергана Стоянова

15:30 ч – начало на лекционния цикъл

  1. Д-р Христина Ивановска, лъчетерапевт. Член на Управителен съвет на жените в Онкологията.

Тема: Лъчелечение при карцином на млечна жлеза в ерата на Високотехнологичната лъчетерапия

  1. Доц. Д-р Ася Консулова, Председател на Жените в Онкологията – България. Медицински Онколог
  2. Д-р Моника Занева, хирург.

Тема: Хирургия при карцином на млечната жлеза – от биопсията до естетиката

  1. Иглика Василева, „Bioderma“

Тема:  Грижа на кожата по време на лъчетерапия и химиотерапия. 

  1. Антония Трайкова, „Fresenius Kabi“

Тема: Хранителен и калориен баланс и необходимост от допълнителни медицински храни преди, по време и след провеждане на мултимодалното лечение при карцином на млечната жлеза

Кратка дискусия, ако има въпроси, които касаят всички. При лични въпроси – насочване на индивидуална консултация след края на събитието.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 7 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 7 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 7 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 7 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 8 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 8 часа