in

Хаос и опашки от украински бежанци в Кризисния център в Бургас

Кадър: vBox7

Опашки от бежанци от Украйна се образуваха вчера в Кризисния център в Бургас. Те не успяха да бъдат регистрирани и обслужени, а причините за това бяха недостатъчно обучени кадри и проблем със софтуера

До тази ситуация се стигна в сряда в Морската гара в Бургас, където се намира кризисният център. Причината, оказа се, е проблем със софтуера и недостатъчен брой обучени кадри.

„На територията на област Бургас вече има над 3 000 украинци. До част от тях – около 100, не беше достигнала информацията, че статут „временна закрила” все още не е стартирал като регистрация, а те бяха дошли за това”, уточни в ефира на Нова телевизия зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

По думите му, за да бъде поет напливът на украинските бежанци, трябва да бъде обучен по-широк кръг персонал. В сряда седем души са поискали хуманитарен статут, а двама са се отказали от вече получен такъв. Янев добави, че интересът основно е към временната закрила.

В кризисния център е разположен и пункт за набиране на помощи. Областната администрация откри и банкова сметка.

„За двата дни са обслужени над 500 семейства, на които са раздадени храна и санитарни материали. Това е огромно количество, а част от хората нямат възможност да си закупят необходимите неща. По тяхна молба е открита тази сметка”, уточни Янев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/