Категории: Варна

Благомир Коцев: Това, че украинските бежанци карат скъпи коли, не означава, че не са в нужда (ВИДЕО)

Реклама

„Това, че украинските бежанци карат скъпи коли, не означава, че не са в нужда. Човек не си държи една стара жигула, за да бяга от войната“, каза на брифинг областният управител на Варна Благомир Коцев

„Потокът от бежанци във Варна е леко увеличен – около 8% спрямо вчерашния ден. Около 700 човека са преминали вчера през центъра, а около 400 са били настанени в хотели. Тази тенденция върви в цялата страна. Около 14 хиляди бежанци са минали до момента през Центъра във Варна“, каза още областният управител.

„В момента ние насочваме хора директно и към Слънчев бряг и към Бургас, тъй като там има много хотели. В Слънчев бряг много от хотелиерите още не са отворили. Центърът в Бургас не е денонощен, а много автобуси с бежанци идват нощно време. Очакваме тези дни той да заработи по-активно и да отиват направо на там една част от автобусите, тоест да не минават през нашия Центът, което малко ще ни облекчи“, каза Коцев.

„Хората от Агенцията за бежанци и представители на МВР вече работят с този софтуер, обучават се. Вече са обработени около десетина човека, днес и вчера след обед. Процесът за момента е бавен, но той много скоро ще се ускори. Просто в момента се обучават за работа с този софтуер“, каза още областният управител.

Вече тече и информационна кампания, която да информира украинците какво точно им дава статута на временна закрила. „С този статут те имат право на настаняване, на храна, на средства, ако няма такива, право на спешни медицински услуги, а определени групи, които са в особена нужда могат да получат специализирана помощ. Общо взето получават почти всички права, каквито има всеки един гражданин на страната“, допълни Благомир Коцев.

„Всеки ден се публикуват списъци с нуждите на Центъра. Насочваме хората, които искат да помогнат, към по-трайни храни – консерви и т.н.,  но няма как да върнем хората, които носят нетрайни храни – плодове и др.“, каза още областният управител.

„На смяна в момента са 4-ма души от Областна управа и може би още толкова от Община Варна. От Областна управа сме предвидили 12 човека на ротационен принцип“, сподели Коцев за работата в Центъра.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 49 минути

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 53 минути

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 57 минути

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди един час

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди един час

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди един час