in

Стояна Нацева, „Будител на годината“: Уча хората да не буксуват в самосъжалението

Снимка: Академия „Щастлив живот“

Основателката на Академия „Щастлив живот“ Стояна Нацева спечели още една престижна награда – на 25 март тя бе обявена за „Будител на годината“ на конкурса „Мисис Дама на годината“ 2022. Това е втори приз за Стояна в рамките на една седмица – преди това тя получи най-много номинации от публиката и бе отличена с голямата годишна награда за женско предприемачество „Златно токче“. Този двоен успех отбелязва нейните впечатляващи постижения като лидер в сферата на личностното развитие у нас; Академия „Щастлив живот“ има над 280 000 последователи във Фейсбук, Стояна е търсен консултант и автор на бестселърите Живот без страхове“,  „Силата на рода“, „Правилата на царицата“, „Живей в изобилие“, „Енергия: Презареждане“ „Бъди центърът на своята вселена“.

Снимка: Академия „Щастлив живот“
  • Стояна, как си обяснявате, че спечелихте втората си награда точно в категорията за будител?

Това е особено радостен факт за мен, защото означава, че хората са разбрали смисъла, който влагам в моята работа. Аз приемам като мисия да пробуждам у хората увереността, че всеки от тях притежава достатъчно сили и енергия да промени живота си към по-добро. И колкото по-бързо го осъзнае човек, толкова по-лесно ще стъпи на пътеката, която ще го отведе към благоденствието.

  • Но наистина ли е възможно благоденствието в днешните трудни времена?

Да, сега се налага да се адаптираме към поредица от кризи, но няма никакъв смисъл да се оплакваме, да буксуваме в самосъжаление, да стоварваме отговорността за живота си върху съдбата, държавата или обществото. Няма да се уморя да повтарям, че зрелият човек се отличава най-вече по това, че осъзнава отговорността за собствения си живот. И че истинската промяна започва отвътре, а не е плод на външни фактори. Всеки има това, което сам си разрешава, защото за да вземе нещо от външната среда, първо трябва да вдигне ресурсното си състояние и да оцени достатъчно добре себе си като достоен човек, който може да получи това, което иска и заслужава.

  • Все повече хора Ви се доверяват – можете ли да обобщите какво стои в основата на най-често срещаните лични проблеми?

При мен идват за съвет хора на всякаква възраст, с различни професии и препятствия за преодоляване. Но обикновено в основата на проблемите им са ниската самооценка, обърканите приоритети, недостатъчно обмислената ценностна система. Така че аз трябва първо да им помогна да разберат това, а после и да ги науча как да си изработят своя система, чрез която да се справят лесно с битието и да материализират своите желания. Защото е лесно да пуснеш новия електрически уред, след като си прочел инструкциите към него, но към живота упътване няма.

Интервюто провежда ИРИНА ДОЙЧЕВА

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/