in

Проф. Витанов: Мерките постепенно отпадат, но 2 неща трябва да се запазят

Кадър: bTV

След 20-ти април се очаква да бъде едно спокойно лято. Мерките постепенно отпадат, извънредната епидемична обстановка пада от 1 април, но според мен две неща трябва да останат – това са носенето на маски на закрито и възможността за връщане на мерките обратно. Това смята математикът проф. Николай Витанов, който допълни, че се съмнява, че ще има шеста вълна на вируса

„До 20 април всички области ще са в зелената зона и предполагам ще имаме спокойно лято“, каза в „Тази сутрин“ математикът Николай Витанов.

Епидемичната обстановка отпада на 1 април. Без маски на закрито и във обществения транспорт от 1 април, но се готвят законови промени, които да направят възможно връщането им незабавно при нова вълна и дори без да е обявена извънредна епидемична обстановка.

Според Витанов шеста вълна едва ли ще има, но се наблюдава модификацията на „Омикрон“ в Западна Европа и ако все пак дойде при нас, вероятно ще е есента, за което се подготвя план.

Математикът обясни още, че според него би трябвало да има възможност да се налагат мерки в съответната област и без епидемична обстановка.

Според бизнеса обаче епидемичната обстановка трябва да остане, за да продължат компенсациите, които и така не успяват да помогнат.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че държавата не подпомага бизнеса и дори му пречи, защото по всякакъв начин се опитва да пресече помощта.

„Сега си намериха окончателна вратичка с отпадането на епидемичната обстановка“, добави той.

Епидемиологьт д-р Христиана Бацелова пък бе категорична, че е рано да отпадат мерките, защото у нас ваксинационното покритие е ниско.

Тя обясни, че не бива да се сравняваме с другите държави, отменили ограниченията, защото там по-голямата част от населението е имунизирано.

Бацелова призова и бизнеса да се включи по-активно в подкрепа на ваксинацията.

Алибегов от своя страна обясни, че едва ли ще има нещо, което да породи отново интерес към имунизацията.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/