in

Сигурните начини как да преборим стреса и напрежението

снимка: Pixabay

Дори и най-дребното нещо в ежедневието ни може да ни докара стрес и напрежение. Стресът в малки дози не би ни навредил, но ако това се случва всеки ден и хормоните на стреса се отделят в кръвта ни почти постоянно, можем да си докараме сериозни проблеми

Авторите на чешкият iDnes обясняват как да се отървем от стреса и да се защитим от него.

Когато става дума за стрес, повечето хора си представят трудна ситуация в работата или в семейството, но това е много по-широко понятие. Съществуват много фактори на стрес – както психически, така и физически. Някои от тях често не осъзнаваме, дори когато водят до влошаване на здравето. Съществува и общоприетото схващане, че стресът е нещо „въображаемо“, което не може да бъде измерено. Това е грешка: можете да определите нивото на хормоните на стреса в кръвта си, което отговаря точно на степента на стрес (независимо дали го осъзнавате или не), пише БГНЕС.

Основните хормони на стреса са адреналинът и кортизолът, които в зависимост от мозъчните импулси се произвеждат от надбъбречните жлези и оттам попадат в кръвта. Тяхната задача е да помагат на тялото в трудна ситуация, когато трябва да реагирате на заплаха. Поради това те повишават нивата на кръвната захар, така че тялото да има повече енергия, както и сърдечната честота и кръвното налягане, така че да се подобри кръвоснабдяването и насищането с кислород и хранителни вещества. Те влияят и на други физиологични процеси.

Сериозни ефекти

Ако това се случва за кратко и рядко, всичко е наред. Но ако хормоните на стреса се отделят в кръвта почти постоянно, това е много вредно за здравето.

Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, астма и други алергични реакции, както и автоимунни заболявания. Това води и до отслабване на имунната система, което увеличава склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни заболявания.

Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушения на съня, депресия, умора, главоболие и болки в гърба. Често причинява и безплодие. Стресът също ускорява стареенето, както външно (кожата губи еластичност, образуват се бръчки), така и психически (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).

Започнете с главата си

Някои от източниците на стрес са извън вашия контрол: болест, операция, развод, загуба на работа, но много от тях сте допуснали в живота си без причина.

Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви помогнат, ако стратегията за борба със стреса не стане част от начина ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Фактори на стреса, от които можете да се отървете:

Преумора, психически и физически стрес.

Твърде интензивни упражнения и твърде изтощителни или рисковани упражнения.

Диети за намаляване на теглото, но също така преяждане и злоупотреба с алкохол.

Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм.

Липсата на сън, на почивка и време „само за себе си“.

Общуване с неприятни хора, конфликти, ревност, гняв.

Седене пред компютъра, светлинен смог, замърсен въздух, тълпи от хора, неудобно пътуване.

Некомфортна среда: климатик, прекалено сух въздух, горещо или студено.

Стратегия за борба със стреса

Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, но да живеете по-дълго и да сте по-здрави, отколкото обратното.

Избягвайте всичко, което е привлекателно, но причинява стрес. Например заем за луксозна почивка ще ви натовари с изплащането му.

Преразгледайте приоритетите си в живота. Ако парите и/или успехът са на първо място за вас, със сигурност ще бъдете стресирани.

Ако сте в сложна семейна ситуация (домашно насилие, постоянни спорове), преодолейте страха си и я променете.

Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, ако имате нужда от нея.

Научете се да казвате „не“. Отхвърлете всичко, което ви изтощава, отнема ви свободното време, пречи ви да се занимавате с хоби и т.н.

Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и вдъхновени. Отделете време за медитация, йога и разходки.

От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо.

Спете толкова, колкото ви е нужно. Не лягайте твърде късно!

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/