in

Освободиха учения, създал първите ГМО деца

Кадър: Youtube/The He Lab

Според китайския съд ученият е нарушил медицинските разпоредби, като е приложил необмислено технология за редактиране на гени

Пуснаха на свобода китайския биофизик, създал първите в света генно-редактирани деца, съобщава MIT Technology Review.

Хъ Цзянкуей прекара три години в затвора, след като през 2018 г. предизвика истинска научна сензация с новината, че е променил генетичния състав на човешки ембриони.

Китайският учен успял да ги имплантира в матката на жена, която родила момичета близнаци. Година по-късно се родило и трето генномодифицирано дете.

След международно осъждане на експеримента, Цзянкуей беше поставен под домашен арест и след това задържан. През декември 2019 г. той беше осъден от китайския съд, според който изследователят „умишлено е нарушил“ медицинските разпоредби и е „приложил необмислено технология за редактиране на гени към хуманната асистирана репродуктивна медицина“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/