in

Навършват се 6 години от откриването на паметник на виден архитект във Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Дабко Дабков е виден варненски архитект, проектирал емблематични сгради в града

На 6 април 2016 г. във Варна е открит паметникът на арх. Дабко Дабков, който е изработен по негова фотография от скулптора Веселин Костадинов.

Бележитият варненски архитект е проектирал някои от най-красивите административни, търговски, учебни и жилищни сгради на територията на морската столица, повечето от които отдавна са символи на града ни.

Арх. Дабко Дабков е роден в Трявна, но когато е бил малък, семейството му се мести във Варна. Завършва с отличие варненската Мъжка гимназия, а после и архитектура в Мюнхен.

През 1900 г. бележитият варненски архитект отваря архитектурно бюро на пл. „Независимост” и през следващите 10 години проектира и съдейства за изграждането на едни от най-красивите административни, търговски, учебни и жилищни сгради на територията на морската столица, повечето от които отдавна са символи на града ни.

Някои от сградите, проектирани от Дабков са къщи по бул. „Мария Луиза”, сградите на Католическия параклис „Св. Архангел Михаил“ на бул. „Княз Борис І” №80, турската баня, Гранд хотел „Лондон” и много други.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.